utorak , 17 maja 2022

Dani bugarskog i balkanskog filma

Povodom 3. marta, Nacionalnog praznika Republike Bugarske, Konzulat u Nišu, Zavičajno udruženje “Caribrod”, Niški kulturni centar i Udruženje Makedonaca “Vardar” Niš, organizovaće “Dane bugarskog filma i Dane balkanskog filma”.

“Nacionalni praznik Bugarske je 3. mart i njime se obeležava potpisivanje mirovnog ugovora između Turske i Rusije. 1878. godine upravo tim ugovorom Bugarska dobija nezavisnost. Ovaj ugovor je simbol bugarskog ujedinjenja, slobode, simbol želje za ujedinjenom Bugarskom. Tim povodom organizujemo manifestaciju “Dani bugarskog filma” koji će trajati od 1. do 3. marta u Niškom kulturnom centru, biće prikazana 3 bugarska filma sa srpskim prevodom i jedan dokumentarni film. Ovog puta zahvaljujući Udruženju Caribrod i Udruženju Makedonaca Vardar imaćemo priliku da prikažemo i još dva balkansa filma, makedonski i srpski” – rekao je Edvin Sugarev, generalni konzul Republike Bugarske u Srbiji koji je najavio da će 13. i 14. marta u Nišu gostovati bugarski Univerzitet i da će se predstaviti niškim srednjoškolcima, koji će imati mogućnost da školovanje nastave u Bugarskoj i na taj način produbiti saradnju sa Srbijom.

Publika će moći da pogleda filmove kao što su “Tragovi u pesku” iz 2012. godine, “Iza kadra” iz 2010. godine, “Istine o čoveku i životu Metodi – Meta Petrov” iz 2016. godine i “Staklena reka” iz 2010. godine.

Takođe pročitajte

Kerber na Letnjoj pozornici u Nišu

Kerber se vraća na Letnju pozornicu da proslavi 40. rodjendan sa niškom publikom 11. juna …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.