Danas obeležavamo Međunarodni dan Roma

Svetski dan Roma ustanovljen je 1990. godine u poljskom gradu Serocku, u znak sećanja na Prvi međunarodni kongres Roma koji je održan u Londonu od 04. do 08. aprila 1971. godine.

Na prvom internacionalnom okupljanju predstavnika romske zajednice iz četrnaest zemalja sveta usvojen je međunarodni naziv Rom, što na romskom znači čovek, a za himnu je izabrana pesma „Đelem, đelem“, što prevedeno na srpski jezik znači „Išao sam, išao“. Takođe, doneta je odluka da romsku zastavu čini plavo-zelena dvobojnica sa crvenim točkom u sredini. Plava boja je simbol neba, slobode i bezgraničnog prostranstva, zelena predstavlja travu, put, život obeležen putovanjima, dok crveni točak označava simbol stalnog kretanja.

Romska zajednica predstavlja najveću etničku manjinu u Evropi, gde živi između 10 i 12 miliona Roma i Romkinja, od kojih više od šest miliona živi u EU. Povodom Međunarodnog dana Roma, potpredsednica Evropske komisije za vrednosti i transparentnost, Vera Jurova, komesarka za ravnopravnost Helena Dali i komesar za susedstvo i pregovore o proširenju, Oliver Varheji izjavili su sledeće:

„Znamo da su u vremenima krize ugrožene grupe posebno teško pogođene. Među milionima ljudi koji traže utočište u EU i susednim zemljama od Putinovog rata, procenjuje se da su 100,000 Romi. Broj interno raseljenih lica takođe se dramatično povećava.Pohvaljujemo solidarnost vlada i građana EU u pružanju hitne pomoći i podrške civilnoj zaštiti, kako interno raseljenim licima tako i na granicama.“

Evropska unija, kroz program Podrška EU socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji (EU SHAI), ulaže 27 miliona evra za pomoć najosetljivijim porodicama u Srbiji, koje pripadaju romskoj nacionalnoj manjini, osobama sa invalididtetom, ženama žrtvama porodičnog nasilja i mladima koji izlaze iz sistema socijalne zaštite.

Kroz ovaj Program, 177 romskih porodica u 16 gradova i opština dobiće krov nad glavom i pomoć u finansijskom osamostaljivanju. Stambeno zbrinjavanje obuhvata izgradnju socijalnih stanova, kupovinu i rekonstrukciju kuća. Svaka porodica će biti podržana i u aktivnom uključivanju u društvo kroz, između ostalog, obrazovanje, zapošljavanje, samozapošljavanje, pristup zdravstvenom osiguranju i uslugasma socijalne zaštite.

Prema popisu stanovništva koji je u Srbiji sproveden 2011. godine, 147,604 osobe izjasnile su se kao pripadnici romske nacionalne manjine. Pored 5,719 Roma beskućnika, što je trećina svih beskućnika registrovanih u Srbiji, velika većina Roma stanuje u neformalnim i podstandardnim naseljima.

Na donjim linkovma nalaze se tekstovi i primeri EU pomoći u oblasti inkluzije Roma:

1. https://www.instagram.com/reel/CcFXwDoD6Wh/?igshid=YmMyMTA2M2Y=

2. https://europa.rs/pravo-na-pismenost-svacije-pravo/

3. https://europa.rs/ocuvanje-romskog-kulturnog-nasledja-kroz-dzez/

 

Takođe pročitajte

Vlasina fest otvara sezonu kupanja na „vlasotinačkom moru“

Ovog vikenda u Vlasotincu se održava treći  Vlasina fest, manifestacija kojom se zvanično otvara kupališna …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.