Danas je Svetski dan babica

Ovo zanimanje je jedno je od najlepših, najhumanih i najodgovornih poziva a kako izgleda iz ugla Nade Stošić (54), iz Maribora, koja je gotovo čitav radni vek provela u vranjskom porodilištu, i pomogla da više od 20.000 beba dođe na svet!Iako se na kraju radnog dana oseća umorno i iscrpljeno Nada veli da bi ponovo izabrala isto zanimanje jer su majčin osmeh i bebin plač su ono što je usrećuje i ispunjava.

„Bilo je mnogo suza, mnogo osmeha i pesme za sve ove godine. Neke žene me se sećaju kao babice koja peva. Neke mi prilaze na ulici i grle me, a ja ih se ne sećam, jer njima je to najvažniji trenutak u životu, a ja sam na svet donela čitav jedan mali grad – priča Nada sa osmehom koja sada porađa žene koje je takođe ona donela na svet.

porodiliste bebe„Lep je to osećaj kojim kompenzujete sve one stresne situacije koje nosi ulazak u porođajnu salu.Svaka žena je priča za sebe, ali svaka se jednako raduje što donosi živo biće na svet. Na osnovu svog iskustva smatra da je najbolji porođaj onaj prirodni.

„Ukoliko zdravlje majke nije ugroženo uvek savetujem da bebu donesu na svet prirodnim putem i uživaju u trenutku rađanja. Nažalost, sve češće se susrećem sa ženama koje se bore sa sterilitetom, pa posle više godina borbe dobiju dete. Njihove suze, kada uzmu bebu u ruke, često izazovu suze i medicinskog osoblja. Naravno, plače se i zbog onih nemilih situacija koje prate porođaje – priča Nada.

Nadin lični rekord je 14 porođaja u toku jedne noći, kada je na svet došlo 16 beba – kaže Nada, i dodaje da posle toga nije mogla dobro da spava i da je sanjala kako je žene dozivaju i traže njenu pomoć.

Nada ima dve ćerke i četvoro unučića, ali ona nije pomagala pri njihovom rađanju, jer ćerke ne žive u Vranju.

Uslov za penziju stiče 2019. godine i nada se da će je zdravlje poslužiti da do penzije radi posao koji voli najviše na svetu.

 

 

Takođe pročitajte

Doktor Milić postao počasni član Svetske organizacije vaskularnih hirurga

Direktor niške Klinike za kardiohirurgiju prof.dr Dragan Milić postao je počasni član najveceg svetskog udruženja …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.