Dan bez automobila u Vlasotincu

Opština Vlasotince, ove godine, prvi put će učestvovati u akciji Dan bez automobila, pružajući time podršku manifestaciji Evropska nedelja mobilnosti, koja se održava pod pokroviteljstvom Evropske komisije.

Cilj je da se podrže nemotorizovani vidovi prevoza kako bi se unapredio kvalitet životne sredine, ističu organizatori. Tema ovogodišnje akcije je „Mobilnost bez zagađenja za sve“, a slogan glasi „Izaberi!Pokreni se!“

Niz aktivnosti odvijaće se u sredu 22.septembra od 10 do 16 sati na više lokacija u Vlasotincu i u skladu sa preporukama vezanim za epidemiološku situaciju, a zaposleni u lokalnoj samoupravi će ličnim primerom podržati akciju tako što će na posao doći bez automobila – pešice, biciklom ili javnim prevozom.

Trg oslobođenja i Nemanjina ulica biti zatvoreni za motorni saobraćaj od šest do 16 sati.
Program počinje u 10 sati na trgu oslobođenja vožnjom nemotornih sredstava za prevoz – bicikala, rolera i trotineta. Od 10.30 do 11.30 gimnazijalci će deliti letke sa eko porukama, osnovci iz škole „8.oktobar“ učestvovaće na radionici na otvorenom u centru kod spomenika, učenici Tehničke škole će na Nešićevom keju izvesti kreativan prikaz korišćenja alternativnih goriva. U galeriji Kulturnog centra svoje radove izložiće deca iz vlasotinačkih vrtića.

Slobodnim aktivnostima svoj doprinpos kciji daće i učenici Škole za osnovno i srednje obrazovanje „11.oktobar“ – odeljenje u Vlasotincu. Neformalno udruženje Vlasinska vila sprovešće na Nešićevom keju konkurs „I like my bike“ (Volim svoj bicikl). Petnaestak minuta pre podneva biće proglašeni pobednici likovnih i literarnih konkursa i podeljene simbolične nagrade.

Glavni partneri opštine Vlasotince u organizaciji ovih događaja su TO Vlasotince, JKP Komunalac i KC Vlasotince. U akciju su uključena udruženja građana, predškolska ustanova, osnovne i srednje škole.

Evropska nedelja mobilnosti obeležava se od 2002.godine, a prošle godine manifestacija je obeležena u više od 3000 gradova u 50 država Evrope i sveta.

Takođe pročitajte

Izložba Boška Petrovića od 11.jula u niškoj Galeriji savremene likovne umetnosti

U Galeriji savremene likovne umetnosti u Nišu 11.jula u 20 sati biće  otvorena izložba Boško …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.