Dadince – selo dobrih vinara i vinograda

Vina koja veće desetak godinama pravi penzioner Milutin Cakić (67) iz Dadinca kod Vlasotinca godinama osvajaju nagrade na Vinskim balovima a ove godine je pobedio u dve kategorije dok je u jednoj bio drugi. Za vrhunska bela vina ili autohtona crvena nema mu premca, tako su ocenili vrhunski poznavaoci vina, a ovaj vinogradar i vinar priznaje da i u sedmoj deceniji života još uvek uči kako se pravi dobro vino od rizlinga, župljanke, smederevke, prokupca, plovdine…
Milutin otkriva da je odrastao u porodici gde se poštovala deviza „nasledi, prosledi, dopuni“ pa je tako i on morao da se posveti vinogradima u dadinačkom i kozaračkom vinogoruju koje je nasledio od svojih roditelja Jelene i Miodraga. Pogodilo se da je baš u to vreme postao i penzioner pa nije znao šta će sa viškom vremena.
„Činilo mi se da imam svo vreme ovog sveta a ipak, još uvek sam osećao da mi radni vek nije završen. Ali nisam bio oduševljen ovim nasleđem jer bavljenje vinogardarstvom na način kako su to moji roditelji radili nije bilo isplatljivo. Oni su najbolje grožđe isporučivali vinarijama a za svoje potrebe su pravili vino od najlošijeg grožđa. Srećom, kada sam ja došao na red da se pozabavim vinogradima velike vinarije u okolini su propale pa nije bilo sigurnog otkupa. E, tako sam postao vinar, ali pravi, školski primer. Sve sam učio ispočetka jer verujem nauci. Svaka čast našim starima ali za vrhunsko vino potrebno je mnogo znanja a oni nisu imali vremena da se pozabave time jer su obrađivali i druge kulture da bi prehranili porodice, veli Milutin koji se ne stidi da potraži savet od mlađih.

Od proleća do jeseni je sa suprugom Jelicom u vinogradima a zimi „obnavljaju“ gradivo čitajući svu moguću literaturu o gajenju vinove loze i pravljenju vina koju mogu da nabave.
„I najbolje grožđe u pogrešnim rukama postane sirće, kaže Milutin koji priznaje da mu je oplemenilo treće životno doba.
Milutin se dokazao kao dobar vinogradar i vinar pa može savetovati kolege. Kaže da je rezidba ključna ali da se vinograd mora negovati tokom cele godine.
„Prilikom rezidbe ostaviti najviše tri kilograma roda, nikako više jer to optereti stablo pa nema kvalitetnog grožđa, savetuje Milutin.

Ovaj tekst urađen je okviru projekta „Ruka zlata vredne“ koji delom sufinansira Opština Vlasotince

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Takođe pročitajte

Proglašeni pobednici konkursa Oni su heroji 2024.

Na svečanoj dodeli nagrada, u okviru konkursa „Oni su heroji“, predstavljeno je 10 nesebičnih i …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.