ponedeljak , 3 avgusta 2020

Da zubići budu kao niska bisera

Rođenje deteta svakako predstavlja radostan događaj u svakoj porodici a jedan od koraka kojim ćete detetu  omogućiti bezbrižno detinjstvo je i briga o zdravlju njihovih zuba. Zubarka Nevena Stojiljković iz ordinacija Duodent uputiće vas  kako da to postignete.

Prva godina života od izuzetnog je značaja za formiranje pozitivnih navika, kako za održavanje ukupnog zdravlja, tako i za zdravlje usta i zuba.

Pravilna ishrana

Najbolja zaštita od svih oboljenja, pa i oboljenja usta i zuba je prirodna ishrana (dojenje). Dojenje je najbolji stimulans za rast i razvoj kostiju lica i vilica. Dete bi trebalo da bude dojeno najmanje 6 meseci, a najduže godinu dana. Ukoliko dođe do preranog gubitka mleka i prelaska na veštačku hranu, ovakva vrsta ishrane mora biti po striktnim savetima pedijatra ili stomatologa:

– U tom slučaju koristiti cucle isključivo anatomskog oblika sa malim otvorom. Tako se omogućava pravilan rast i razvoj kostiju lica i vilica.

– Kod ovakvog načina ishrane položaj deteta treba da bude blago kos, a bočica u horizontalnom položaju.

– Obroci ne smeju biti dodatno zaslađivani, česti, niti da predugo traju.

– Nikako ne zaslađivati vodu, mleko ili čaj koji se daju detetu.

– Posebno je loše ako se dete uspavljuje ili noću prehranjuje ovakvom vrstom hrane.

– Isti efekat ima i dugotrajno korišćenje i držanje bočice sa cuclom u toku dana, utoliko štetnije ukoliko duže traje.

– Šećer omogućuje stvaranje kiseline u ustima deteta, koja je odlična podloga za razvoj mnogih bakterija.

– Ovako loše navike u ishrani deteta neminovno dovode do težeg oblika karijesa mlečnih zuba, tzv. cirkularnog karijesa. Ova vrsta karijesa javlja se neposredno nakon nicanja prvih zuba i brzo se širi. Dete se ne rađa sa navikama, Vi ih stvarate! Da li će one biti dobre ili loše zavisi isključivo od Vas.

 Oralna higijena

Još dok dete sisa, dužnost roditelja je da njegova usta održavaju čistim. Bar dva puta u toku dana treba da se izbrišu usta deteta. Za to se koristi komad sterilne gaze koji se omota oko prsta i navlaži prokuvanom mlakom vodom ili čajem od kamilice. Tablete sa fluorom se ne preporučuju u ovom uzrastu.

Urođene nepravilnosti i loše navike

Neke urođene nepravilnosti, kao što je nepravilan odnos gornje i donje vilice, mogu se uočiti odmah po rođenju deteta. Pravilnim polaganjem deteta u postelju i primenom odgovarajućih preventivnih mera i aktivnosti može se u značajnoj meri smanjiti stepen njihove izraženosti. Loše navike obično se stvaraju neposredno po rođenju i što se duže upražnjavaju kasnije se sve teže koriguju. Najčešće se radi o sisanju prsta, usana, tiskanju jezika, disanju na usta i drugo. Disanje na usta zahteva konsultaciju sa pedijatrom, a ostale nabrojane obaveznu konsultaciju sa stomatologom.

 Nicanje prvih zuba

Pre izbijanja prvih zuba kod deteta se može javiti pojačano lučenje pljuvačke, blaga uznemirenost, površniji san, češće, ali po izgledu normalne stolice, kao i osećaj svraba na mestu gde zub treba da izbije. Vodite računa da dete, gurajući prstiće u usta, ne unese infekciju. Dajte mu glodalicu ili desni premažite gelom ili rastvorom koje možete naći u apotekama. Prvi mlečni zubi niču oko 6. meseca, kada se menja i način ishrane. To je idealno vreme za prvu posetu stomatologu. Saveti koje ćete dobiti, kasnije redovne kontrole i blagovremene intervencije, sačuvaće zdravlje usta i zuba Vašeg deteta. Ne dozvolite da prvi susret Vašeg deteta sa stomatologom bude onda kada se dete žali da ga neki zubić boli. Ako prvi dolazak nije sa 6 meseci, onda prvu posetu i upoznavanje sa izabranim stomatologom treba isplanirati za period kada nema pokvarenih zuba i kada se dete ne žali na bolove. Onda sledi upoznavanje sa ordinacijom, stolicom i instrumentima, u prijatnoj atmosferi kako bi se steklo poverenje i kako bi odlazak kod stomatologa za dete bilo pozitivno iskustvo.

Takođe pročitajte

Dodeljeni vaučeri herojima na digitalnoj svečanosti

Aleksandar Nićiforović, novinar, i Vekoslav Zajić, lekar, samo su neki od mnogobrojnih heroja koji su …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.