ponedeljak , 25 januara 2021
PVC

Da li Vaša PVC stolarija spremno dočekuje zimu?

PVC stolarija je u 21. veku postala standard kvaliteta kada su u pitanju prozori, krovni prozori i vrata.

Brojne prednosti koje pruža svojim korisnicima učvrstile su PVC stolariju na tronu i učinili je najčešćim odabirom za ugradnju. Kako i ne bi, kad je energetski efikasna, savršeno zaptiva prostor, zvučno ga izoluje, izgleda lepo, otporna je, izdržljiva. Uz redovno održavanje PVC stolarija će biti dugoročna investicija.

Evo kako da podesite Vašu PVC stolariju shodno godišnjim dobima i spoljnim temperaturama:

Letnji i zimski režim rada PVC stolarije

Ako prilikom smene godišnjih doba, pred leto ili zimu, primetite da Vaši PVC prozori škripe, a mehanizmi teže rade, nemojte odmah zvati majstore. PVC stolariju je neophodno čistiti i podmazivati bar jednom godišnje, baš kao i klasičnu drvenu. Očistite šarke, brave i mehanizme, a zatim ih pažljivo podmažite specijalnim namenskim ili suncokretovim uljem. Zvuk škripanja će nestati.

Nakon što ste obavili postupak održavanja, vreme je da PVC stolariju prebacite na letnji, odnosno zimski režim rada, zavisno od godišnjeg doba. Za promenu rada mehanizma na prozorima neće Vam biti potrebni serviseri. To možete da učinite i sami, u par jednostavnih koraka.
Otvorite prozorsko okno. Pronađite sa strane, gde se nalazi ručica, šaraf koji ćete podesiti uz pomoć inbus ključa. Pri okretanju ključa šraf koji se nalazi sa strane šarke će se okretati u odnosu na svoju osu. Na ovaj način se reguliše sila pritiska i potiska okvira PVC prozora ili vrata.
Mesto za podešavanje mehanizma je lako pronaći, samo prvo utvrdite da li je Vaša PVC stolarija u letnjem ili zimskom režimu rada.

Kako da znate u kojem je režimu rada Vaša PVC stolarija?

Prilikom uređivanja stana i ugradnje PVC stolarije majstori najčešće elemente ostave u standardnom srednjem režimu rada, koji može dobro da služi tokom cele godine. Obzirom da većina kupaca ne zna da uopšte postoje režimi rada, to pitanje se nikada i ne postavlja.
Postoji način da proverite u kojem su režimu vaši prozori, pre nego pristupite podešavanju.

Uzmite list čiste bele hartije, stavite ga između prozora i rama i zatvorite prozor. Ako hartiju možete jednostavno da izvučete, bez da se pokida, kada je prozor zatvoren, Vaši PVC elementi su podešeni na letnji režim rada. Ako se hartija pokida kad pokušate da je istrgnete, prozori su u zimskom režimu rada.

Zašto je podešavanje režima rada PVC stolarije važno?

Ukoliko godinama niste znali za ovaj mali „trik“ možete se zapitati zbog čega je važno podešavati režime rada, kad su Vas prozori i bez toga služili besprekorno?

Ako su Vaši prozori konstantno u zimskom režimu rada, tokom čitave godine, pritisak i opterećenje na gumu okvira se značajno uvećava. Prozorski mehanizam je takođe pod većim opterećenjem. Guma se „troši“ prilikom otvaranja i zatvaranja prozora, a ako prozor nije u odgovarajućem režimu, trošiće se ubrzano. Tokom kontinuirane upotrebe doći će do habanja gume i kvarova na mehanizmu, što su kvarovi za čije je otklanjanje neophodno zvati profesionalnu službu.

Ako su prozori tokom zime u letnjem režimu rada, ne pružaju zaptivanje kakvo pruža zimski reživ. To za posledicu može imati veći protok vazduha i slabiju toplotnu i zvučnu izolaciju Vašeg doma.

Uvek kupujte novu PVC stolariju

Naravno, sve nabrojane karakteristike PVC stolarije održive su samo ako kupujete nove PVC elemente. Ponuda polovne i nove PVC stolarije u Beograd na primer je široka, ali kupovina polovnih PVC elemenata uvek je kupovina mačke u džaku. Nikada nećete biti sigurni šta dobijate za Vaš novac, koliko je stara i u kakvom je stanju Vaša „nova“ PVC stolarija. Uvek birajte novu PVC stolariju i kupujte je kod ovlašćenih prodavaca.

PVC stolariju je moguće kupiti u svim oblicima i bojama, jer je ponuda kod ovlašćenih distributera raznovrsna i zadovoljiće svačiji ukus. Pored kupovine kvalitetnih elemenata jednako je bitna profesionalna ugradnja, jer će samo profesionalci savršeno implementirati Vaše nove prozore ili vrata. Amaterska ugradnja PVC stolarije može da dovede do stvaranja vazdušnih džepova i loše zaptivenosti prostora. Ukoliko nije ugrađena pravilno, PVC stolarija neće moći da iskaže sve svoje karakteristike, zbog kojih je toliko tražena i željena.

Međutim, čak i prilikom profesionalne ugradnje često se dešava da majstori u žurbi zaborave da napomenu da PVC stolarija ima dva režima rada: letnji i zimski.

Prvi put čujete? Dozvolite da Vam objasnimo.

PVC stolarija se u par jednostavnih koraka podešava na letnji i zimski režim rada. Podešavanjem se menja pritisak gume na okvir prozora. Zimskim podešavanjem guma dihtuje „jače“ i bolje zaptiva prostor, čuvajući toplotu unutar Vašeg doma. Letnji režim rada je manje intenzivan i invazivan, jer temperature u plusu ne zahtevaju isti način rada prozora.

Kako bi Vaša PVC stolarija zaista bila dugoročna investicija i dobro uložen novac, maksimalno iskoristite njene potencijale. Svakog proleća namestite PVC stolariju u letnji režim rada, a svake jeseni u zimski. Uz pravilno održavanje i smenjivanje režima rada Vaši PVC elementi će Vas besprekorno služiti dugi niz godina.

Takođe pročitajte

Radionica: Psihološki imunitet – upravljaj brigama!

EU info kutak u Nišu organizuje novu onlajn edukativnu radionicu, na kojoj će tema biti psihološki …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.