utorak , 6 decembra 2022

Da li unos ugljenih hidrata uveče goji?

Da li izbegavate unos ugljenih hidrata tokom ili nakon večere zato što ste čuli da to goji?

Imamo dobre vesti za vas. Sve se svodi na to koliko jedete, s obzirom na to da je za mršavljenje potreban umeren manjak kalorija. Dijetetičar Samanta Bartolomju kaže da je „važno misliti na ukupan kvalitet i sastav ishrane, a ne na vreme kada se unose makro hranljive materije”. Sve dok unosite odgovarajući broj kalorija dnevno, uključujući odgovarajuću količinu ugljenih hidrata, masti i proteina, da biste podržali svoje ciljeve, nije bitno u koje vreme ih unosite.

Ovo su fantastične vesti za sve one koji volje ugljene hidrate!
Dijetetičari Stefani Klark i Vilou Džaroš se slažu i dodaju sledeće: „Nema razloga da se ugljeni hidrati u potpunosti izbegavaju uveče.” Ovo posebno važi za zdrave izvore ugljenih hidrata bogate vlaknima, kao što su žitarice od celog zrna i povrće bogato skrobom, poput bundeve i krompira. Oni obezbeđuju važne hranljive materije i vlakna, što može da vam pomogne da se osećate sitijim i doprinesu mršavljenju- da, čak i kada ih jedete uveče. Samo treba da izbegavate prerađene, rafinisane ugljene hidrate.

Unos zdravih ugljenih hidrata uveče može da donese i određene prednosti. Može da poveća nivo serotonina, što vam pomaže da se dobro naspavate. Isto tako smanjuje nivo kortizola, što doprinosi ublažavanju stresa i većoj opuštenosti. U jednoj studiji iz 2011. godineje grupa koja je jela ugljene hidrate za večeru više smršala i i smanjila količinu masti u poređenju sa onima koji su ugljene hidrate raspoređivali po obrocima.
Prema rečima Grema, unos zdravih složenih ugljenih hidrata tokom ili posle večere „može da spreči glad sredinom dana”, a to vam pomaže da manje jedete za večeru i unesete manje dnevnih kalorija. Ugljeni hidrati takođe obezbeđuju energiju za vežbanje rano ujutro.
Ovo ne znači da apsolutno morate da unosite ugljene hidrate uveče. Probajte par nedelja da jedete ugljene hidrate uveče i par nedelja da ih ne jedete i vidite šta više odgovara vama i vašim ciljevima. Sve dok unosite odgovarajuću količinu kalorija i makro hranljivih materija, na dobrom ste putu.

Izvor: https://www.popsugar.com/fitness/Does-Eating-Carbs-Night-Make-You-Fat-45319352?utm_campaign=feed&utm_medium=partner&utm_source=flipboard

Takođe pročitajte

Novi ultrazvučni aparat za Dom zdravlja u Vlasotincu

Posredstvom Ministarstva pravde, iz sredstava oportuniteta, Dom zdravlja u Vlasotincu dobio je ultrazvučni aparat sa …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.