Da li neki od nas imaju gene Eskima ili jednostavno vole hladnoću?

Niki Pantić iz Niša, Pavlinki Stojanović iz Vlasotinca, Jeleni Cakić iz Leskovca i  Ginisovom rekorderu Vim Hofu (Wim  Hofu) zajedničko je ne samo to što im hladnoća ne smeta nego i što im prija.

foto Dalibor Boce Ilić

Dok većina nas pomno prati vremensku prognozu iščekujući kada će temperature otiči barem malo u plusu ima i onih koji u hladnoći uživaju. Nije reč o onima koji iz opklade ili pod uticajem alkohola naprečac odluče na „glume“ Eskime već o ljudima kojima prija hladnoća.

Genetski gledano jedino Eskimi mogu da bez cvokotanja podnose minuse i da se kupaju u hladnu vodu ali ima i onih koji i bez tih urođenih predispozicija mogu odoleti ledenom izazovu. U svetu je najpoznatiji Vim Hof, vlasnik 20 Ginisovih rekorda preživljavanja na ekstremnim temperaturama. On je osvajao najviše planinske vrhove odeven oskudno odeven a plivao je i u zaleđenim jezerima…Stanovnici severne Evrope takođe su poznati po tome da uživaju u kupanju u zaleđenim rekama i jezerima i to čak u kombinaciji za saunom, odnosno ekstremnom toplotom. 

Među kršnim momcima koji su plivali za Časni krst u ledenoj Vlasini u Vlasotincu našla se i četvorogodišnja Nika Pantić sa bakom Pavlinkom Stojanović što je izazvalo velike simpatije ali i čuđenje posmatrača. Devojčica je smelo zagazila u vodu što je mnogim roditeljima koji su skloni da deci oblače po nekoliko slojeva odeće „zaledilo dah“.

„Svi su me posle pitali da li je dobila neku upalu a bilo je i onih koji su komentarisali da li su joj roditelji normalni? Nika je potpuno zdrava i nije bilo nikakvih posledica. Malo je bila razočarana što nije i zaplivala ali se baka Pavlinka malo uspaničila pa su odustale, kaže Nikina mama Milena Stojanović iz Vlasotinca koja sa suprugom Ivanom živi u Nišu.

Nikin tata se prijavio za Bogojavljansko plivanje i Nika je jednostavno htela da učestvuje u tome.

„To je bila njena želja i odluka. Objasnili smo joj da je voda ledena ali ona je bila uporna. Sama je spremila svoj omiljeni kupaći kostim i bade mantil. Obožava vodu i ne smeta joj hladnoća. Sama je prošle godine naučila da pliva. Prosto je takva. Možda je to nasledila od mene, odnosno mog oca Živojina jer odlično podnosimo, ustvari volimo hladnoću, priča Milena koja se ipak nije usudila da u Vlasini provereva svoju toleranciju na hladnoću.

„Nika ne odustaje i već je počela da priča kako će sledećeg januara i zaplivati. Njeno ime znači „Pobeda“ pa možda i pobedi u plivanju za Časni krst, kaže mama Milena.

Nika je isuviše mala da objasni kako se osećala ali nam zato advokatica i planinarka Jelena Cakić iz Leskovca, koja voli da po snegu hoda ko na plaži, otkriva da je osećaj fenomenalan.

„Nije hladno na planini, sunce greje jače nego, dole, u gradu. Osećaj je predivan. Sve je na nama kako ćemo se osećati i kakav ćemo doživljaj imati. Sigurno se svakom od nas desilo da drhtimo i na suncu, kaže Jelena koja toplo svima preporučuje da probaju „ledeni izazov“.

Specijalista opšte medicine dr Miodrag Tasić iz vlasotinačkog Doma zdravlja koji godinama proverava zdravstveno stanje učesnika u Bogojavljanskom plivanju na Vlasini kaže da svako ko je zdrav može da podnese dobro hladnoću.

„Nikada se za ovih desetak godina nije desila neka neprijatnost plivačima. Svako od njih prođe zdravstveni pregled ali i pripreme a činjenica je i da ne ostaju dugo u vodi. Temperatura vode je uvek malo veća u odnosu na temperaturu vazduha pa tako njima ustavri prija kada zaplivaju, pojašnjava dr Tasić koji ne može da se izjasni koliko je to preporučljivo za ljude sa našeg podneblja.

„Kratkoročno može da poboljša cirkulaciju ali i da oslobodi hormone „sreće“ a dugoročno se veruje da poboljšava imunitet. Svako od nas može i da druge načine da postigne iste efekte ali ako nekome godi hladnoća može da se oproba pod uslovom da nije hronični bolesnik ili alkoholičar, savetuje dr Tasić.

Takođe pročitajte

Početak brojnih manifestacija Miholjskim susretima u Boljaru

Sutra kalendarski počinje leto, a u vlasotinačkoj opštini obeležiće ga brojne manifestacije do septembra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.