Da li nas je situacija u Ukrajini suočila retraumatizacijom?

Krajem februara zatekla nas je vest o početku ruske invazije na Ukrajinu, kao da do poslednjeg trenutka niko nije mogao da poveruje da rat može ponovo da se dogodi, a naročito ne u našoj blizini.

Slike izbeglištva, stradanja i skrivanja po podrumima u borbi za goli život, podsetili su nas na vremena za koja smo mislili da su davno iza nas, u kojima smo se plašili za sopstvene živote i šta će nam doneti sutra.

Ukoliko i sami razmišljate o ovome i želeli biste da konsultujete stručnjake – lekari različitih specijalnosti, kao i psiholozi i psihoterapeuti svakodnevno su dostupni na platformi za zdravstvene konsultacije DokTok. Posetite www.doktok.rs, napravite svoj profil i zakažite konsultaciiju kod željenog stručnjaka.

Talas retraumatizacije pogodio je ljude koji još uvek jako dobro pamte neizvesnost i strah devedesetih godina, vratila su se teška osećanja koja ponovo proživljavamo.

Mnogi su se osetili nesigurno i bespomoćno, preplavljeno anksioznošću i tugom zbog blizine rata, potencijalne nuklearne pretnje, ekonomske krize i oskudice. Istina je da strah ljude mobiliše na razne aktivnosti kako bi se osetili pripremljenije, a to naročito važi za nas sa ovih prostora kod kojih su se sećanja na stare traume vratila i učinila ih još ranjivijim.

U danima kad se osećamo bespomoćno i preplavljeno najvažnija je podrška, koju možemo pružiti pre svega sebi samima, ali i drugima koji su osetljiviji na novonastale okolnosti. Setimo se da se čovečanstvo oduvek susretalo sa neizvesnošću i da su ljudi oduvek pronalazili drazličite, kreativne načine da sa njom izađu na kraj, bilo da je to nešto što nas lično čini zadovoljnim i smirenijim, bilo da je to nešto što može zaista pomoći ljudima koji danas prolaze kroz situaciju koju smo mi već nekada proživeli – kroz konkretnu pomoć izbeglicama.

Razgovor sa prijateljima ili stručnim licem uvek može biti od velike koristi, jer samo prisustvo druge osobe koja nas razume može biti lekovito i učiniti da se osoba oseti bolje i da njena osećanja budu prihvaćena i uvažena.

Zajedništvo i solidarnost mogu da pomognu da lakše prebrodimo neizvesnost i uliju nam hrabrost i nadu u ovim ne tako lakim vremenima.

Piše: Ivana Savić Jovanović, socijalna radnica i psihoanalitičar u edukaciji

Izvor: DokTok

Takođe pročitajte

Erektilna disfunkcija (ni)je tabu tema

Muškarci sa erektilnom disfunkcijom imaju duplo veći rizik od moždanog i srčanog udara, a verovatnoća …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.