ponedeljak , 16 maja 2022

Da li je ovo prava Ono?

Jedna od onih slavnih žena, kojima su jače polovine zapravo dale punoću njihovom imenu i prezimenu…ili ipak nisu.

Joko Ono je decenijama bila jedna od najomraženijih supruga. Neugledna japanka, kvazi umetnica, rasturačica Bitlsa, ona koja je Lenona povela na tragični put od zvezda do blata….ili ipak nije.

Joko Ono rođena je davne 1933. godine u Tokiju u uglednoj i bogatoj japanskoj porodici. U prvu bračnu zajednicu ušla je sa Tosijem Icijanagijem, japanskim kompozitorom i pijanistom, tokom koje je završila u ludnici, jer njenu glad za slobodom, niti njenu strast za konceptualnom umetnošću i umetnošću performansa, njeni najbliži ne da nisu prepoznali, već su je šta više i satanizovali i zbog toga poslali u ludnicu.

Tamo doživljava potpuni preporod kada joj u posetu dodje Entoni Koks, producent i promoter umetnosti iz Amerike, koji je odatle izvlači i penje na pijadestal svetske performing scene. Joko sa njim dobija i ćerku Kjoko Cen Koks, ali brak koji je bio izgrađen mahom na zahvalnosti i tek ponekom zrnu ljubavi bio je prilično nestabilan i trajao je do onog trenutka dok za Joko tada anonimni (a za svet u zenitu slave) Lenon, nije ušetao na njenu konceptualnu izložbu i bez imalo ustezanja zagrizao njen izložbeni eksponat -Jabuku.

Dok je za Adama i Evu to bila jabuka razdora, za Ono i Johna to je zapravo bilo voće koje je do tada dva nespojiva sveta spojilo u jednu celinu.
Toga dana počela je jedna od najvećih ljubavnih priča 20. veka.

Premda to nije bila opšte poznata stvar Joko je tada već imala veliko ime u svetu umetnosti i izazivala je pažnju gde god se pojavljivala. Iako tiha i stidljiva, snaga njene umetnosti je glasno govorila za nju. Bila je nesto poput Marine Abramovic mnogo pre nje, i bila je zvezda u usponu potpuno nezavisno od Joha Lennon ,ali u jednom drugom paralelnom univerzumu u odnosu na tada liverpulske bube.

U dokumentarcu “The real Yoko Ono” ova kontraverzna umetnica otkriva da kada je ušetala u Lenonov život nije bila upoznata sa onim šta on radi niti predstavlja, a još manje sa načinom funkcionisnja, do tada , nerazdvojnog četverca zvanog Bitlsi.

Njeno prisustvo na njihovim probama je za nju bilo samo jedna prirodna stvar zaljubljenog para koji želi da zajedno proživi svaki trenutak svoje ljubavi i tek je kasnije spoznala razornu moć svog postojanja i ulaska u svet tada planetarno popularnog benda Bitlsi.

Ono što fanovi Buba tada nisu hteli sebi da priznaju je da je Lenon uz Joko ipak dobio na ozbiljnosti svog lika i dela, a dok je ona u svoje performanse uključila i Lenona on je zahvaljući svojoj popularnosti njima davao na publicitetu. Zajedno su počeli da se bave važnim svetskim pitanjima i budu bitne figure u borbi za mir i prava manjina na globalnoj političkoj sceni. Lenon je i sa muzikom postao otvoreniji i slobodniji, ispitivao je njene granice i mnogo više eksperimentisao.

Od pop-rok zvezde, postao je vrhunski umetnik čija reč je dobila na snazi i značaju do te mere da je o njemu debeli dosije imala čak i američka CIA. Nakom njegove prerane smrti tj ubistva od strane pomahnitalog fana, Mark Cepmana, udovica Joko Ono zakopala je ratne sekire sa svim Bitlsima i nastavila da neguje Lenonovu zaostavštinu, njegov lik i muziku.

Ova nekada prokažena zena danas je izgradila sopstveno ime, stil i stav i iako u devetoj deceniji ona se i dalje neumorno bori za prava žena, životinja i nenasilje.

U inat svima i uprkos svemu, dostojanstvo svog muža, ali i sebe same, ne samo da je uspela da sačuva, već je uspela da podigne na najviši nivo, svojom uzdržanošću i tihim buntom izraženim kroz umetnost.

Joko je zapravo bila ono što je Johna Lenona učinila ovim što danas jeste.

Žena čudnog imena i tihog glasa, kao beskompromisnog stava i bezgranične ljubavi prema čoveku koga je obožavao ceo svet, ali ga samo ona iskreno i do smrti volela.

Nađa Savić Lakobrija

Nađa Savić Lakobrija

 

Takođe pročitajte

Zašto je potrebno da vodite računa o svom zdravlju tokom dejta

Svima nam se desilo da se zaljubimo. Ono baš da odlepimo, na prvi pogled, ili …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.