Da li biste mogli da živite u stanu od 8 kvadrata?

Svetske prestonice karakterišu prenaseljenost i nezamislive cene mesečnih kirija. Neretko, iz ovih razloga, ljudi žive u prostorima sa kvadraturama ispod svakog razumnog standarda. Da bi se život u ovakvim stanovima učinio humanim, potrebno je mnogo promišljanja, kreativnosti i snalaženja. Pariz je jedan od ovakvih gradova.

U periodu od 1853. do 1870. u Parizu je izvršena velika obnova, tokom koje su izgrađene divne zgrade poznate pod imenom Haussmann. U njima su postojale prostorije za poslugu, koje su oduvek smatrane ne baš reprezentativnim prostorima. Ove prostorije su , po pravilu, bile pozicionirane ispod krova, malih dimenzija, ukratko- rušile su celokupan estetski dojam objekata.

This slideshow requires JavaScript.

Velike mesečne rente navele su ljude da ponovo razmotre prostore za poslugu. Lokacija ispod krova, koja je smatrana nepoželjnom, postala je prednost zbog privatnosti, svetlosti i pogleda. Oni bogatiji, objedinjavanjem više ovakvih prostora mogli su sebi stvarati loftove.

Arhitektonski biro, Kitoko Studio, prihvatio se teškog zadatka i organizovao jedan od ovakvih prostora na potpuno inovativan način. Stvorili su funkcionalan prostor, u kome se u 8 kvadratnih metara preplelo mnoštvo svakodnevnih aktivnosti- spavanje, kuvanje, pranje, održavanje higijene, rad…

Autori kažu da im je glavna inspiracija u osmišljavanju koncepta bio model vojničkog noža. Ovaj nož je kompaktan i jednostavan, ali pomoću rasklapanja i uvlačenja, dobija različite oblike i funkcije. Mnogo mogućnosti u malom objektu. Ovaj koncept preslikan je na prostor nekadašnje sobe za poslugu. Stvoren je modularni prostor sa puno elemenata- ostava, krevet, orman, stepenice, čajna kuhinja i kupatilo… Sve upakovano u veliki plakar, koji se sklapa i rasklapa u zavisnosti od trenutne potrebe.

Kada su svi sadržaji sklopljeni i smešteni unutar plakara, polovina stana je slobodna.

 

Izvor:Lepšidom 

 

Takođe pročitajte

Posle Meklaflina na niškoj Tvrđavi JANY McPHERSON nastupa na Nišvilu!

Zvezda u usponu latino džez muzike, kubanska pijanistkinja, pevačica i kompozitor Dženi Mekferson nastupiće sa …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.