Čuvaj svoje srce-Svetski dan srca u Niškoj Banji

Svetski dan srca 29. septembar obeležen je u Niškoj Banji pod sloganom „Prenesi znanje, čuvaj svoje srce”.

Institut „Niška Banja“ u saradnji sa Udruženjem kardiologa Srbije i Institutom za javno zdravlje Niš, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja republike Srbije i Srpske akademije nauka i umetnosti su podsetili na važnost redovne kontrole, proveravanja i lečenja bolesti srca.

“Svi znamo da je srce bitno i koliko su kardiovaskularne bolesti bitne, ali samo kad nam se nažalost nešto desi. Nema preventive već lečimo posledice nepažnje i onoga oko čega nismo dovoljno marili na primer povišen krvni pritisak i drugi faktori rizika.” – izjavio je ovom prilikom kardiolog Bojan Ilić.

Lekari Instituta „Niška Banja“ i Instituta za javno zdravlje Niš ukazali su na najznačajnije faktore rizika za pojavu bolesti srca i krvnih sudova.

Takođe, oni su svim zainteresovanim sugrađanima izračunavali skorove rizika obolevanja od kardiovaskularnih bolesti, merili krvni pritisak, telesnu težinu i visinu, izračunavali bodi mas indeks i delili savete o zdravom načinu života. Organizovan je i edukativni čas vežbanja za kardiovaskularni sistem i šetnja stazama zdravlja.

“Vrlo često neke loše navike i roditelji prenose na decu, dug period boravka ispred računara na stolici, a deca uz igrice. Nije potrebno neko veliko ulaganje, ne košta ništa da svi često upražavamo fizičku aktivnost, a za najzdraviji vid takve aktivnosti jeste brže hodanje. Pokret je najbolji lek, kao i umerenost u ishrani, i što više voća, povrća.”

Učenici OŠ „Ivan Goran Kovačić“ iz Niške Banje predstavili su svoje likovne radove na temu „Čuvaj svoje srce“.

“Moždani udar, srčana slabost, akutni infarkt srca ili naprasna srčana smrt su ishodi koji se dese ukoliko se na vreme ne lečimo i blagovremeno proveravamo. Bitno je da znamo koji su faktori rizika, šta su faktori rizika i na osnovu toga kontrolisati faktor rizika jer većina njih mogu da se svedu do nekih granica normale. Ukoliko se na vreme otkriju i regulišu pre nego što dođe do oboljenja, pacijenti mogu potpuno normalno živeti. Ti faktori su povišen krvni pritisak, povišene masnoće holasterol i trigliceridi, pušenje, gojaznost.”- rekao je dr Bojan Ilić.

Kada dođe do prestanka pušenja kod dugogodišnjih pušača, da bi se vratili na prvobitno stanje potrebno je 7-15 godina ali nakon samo dve godine od prestanka pušenja rizik da se doživi neki neželjeni kardiovaskularni događaj se smanjuje za čak 50%.

 

Takođe pročitajte

Lutke koje tope srca – saradnja udruženja roditelja dece sa autizmom i kreatorke Marije Tarlać

Kad vešte mame u svoje ruke uzmu budućnost svoje dece i za to dobiju podršku …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.