Čudesna metoda spasavanja krvi na niškoj Klinici za kardiohirugiju

Srbija je postala jedna od pet zemalja na svetu gde se primenjuje metoda kojom se tokom operacije spašavaju ne samo crvena krvna zrnca (eritrociti) već i krvne pločice (trombociti).

Zahvaljujući doc dr Milanu Lazareviću od prošle nedelje na našoj Klinici za kardiohirurgiju UKC Niš počeli smo sa primenom nove čudesne metode kojom tokom operacije spasavamo ne samo crvena krvna zrnca (eritrocite) vec i plocice (trombocite). Po nasim saznanjima ova metoda se koristi samo u 5 zemalja Evrope a u Srbiji ovo je prva primena u kardiohirurgiji, objavio je prof.dr Dragan Milić, direktor pomenute Klinike i pojasnio:
„Trombociti su neophodni za hemostazu i uspešnu kontrolu krvarenja. Kako su kardiohirske operacije vremenski jako duge, sa velikim rezovima pri čemu je za većinu intervencija neophodna primena EKK masine, krvarenja su jako izrazena. Tokom ovih operacija gube se trombociti i postoperativno je neophodna njihova nadoknada preko transfuzije kako bi se smanjilo i sprecilo krvarenje. Sa ovom novom metodom ti trombociti koji se gube tokom operacije, posebnim sistemom aspiracije se “sakupljaju” iz operativnog polja, obradjuju u masini i vracaju pacijentu. To prakticno znaci da se cak do 80% trombocita “spasi” i vrati bolesniku. Nema mogucnosti transmisije bilo kakvih bolesti koje se mogu desiti tokom transfuzije niti alergijskih reakcija, navodi Milić i dodaje da se na ovaj način omogućava se bolesniku brži i uspešniji oporavak i smanjuje potreba za transfuzijom i stepen komplikacija.
„Ponosan na celokupnu ekipu u operacionoj sali koju je predvodio doc dr Milan Lazarević, ass dr Vladimir Stojiljkovic kao i perfuzer Radovan Dramićanin koji su još jednom pokazali stručnost, karakter i sposobnost da stalno pomeraju granice medicine…“

Takođe pročitajte

Kako se efikasno zaštititi u sezoni virusa?

Sa dolaskom hladnijih meseci, posebno krajem jeseni i početkom zime, nastupa sezona virusa od kojih …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.