Ako ste ljubitelj slatkiša a niste baš iskusni u pravljenju kolača ili ako ste od onih kojima je budžet za slatkiše „tanak“ onda su “Crvenci” prava poslastica za vas. Ranije se nije mogla zamisliti poslastičara bez ovih kolača a onda su neprimetno i nepravedno zaboravljeni kao poslastice.
Od materijala potrebni su vam 500 grama šećera, 200 grama gustina, malo oraha ili lešnika, ako imate, i neki ekstrat. Vodu sa česme ne računamo kao materijal a ona je glavni sastojak ovog kolača. Vreme potrebno za pripremu je pola sata.
Recept nam je ustupila Ljubinka Stanišić, predsednica Aktiva žena Niša koja se sa svojim istomišljenicama trudi da nas podseti na stara jela i kolače. Veli da ne ume da objasni zašto smo se odrekli ovog kolača jer je lagan i niskokaloričan, a može se jesti u vreme posta.
„Dva litra vode i 500 grama šećera staviti da provri pa dodati umućenih pola litre vode i 300 grama gustina i pet minuta kuvati na vatri, kao kad kuvate puding. Skloniti se sa vatre i dodati ekstrat jagode ili maline, ili već onaj ukus koji najviše volite ili imate pri ruci. Pola mase treba da bude belo a u drugu polovinu dodate ekstrat. To je to. Ako imate malo naseckanih oraha ili lešnika nećete ga pokvariti a može i bez toga. Sačekate pola sata i možete jesti, otkriva nam Ljubinka.