Cigarete u bezlična pakovanja po konvenciji Svetske zdravstvene organizacije

Svetski dan bez duvanskog dima ove godine posvećen jednoj od ukupno 11 mera Okvirne konvencije o kontroli duvana SZO, koja se odnosi na uvođenje bezličnih, standardizovanih pakovanja duvanskih proizvoda.

Takva pakovanja utiču na smanjenje potražnje za duvanskim proizvodima jer smanjuju njihovu privlačnost, mogućnost reklamiranja, ograničavaju lažno obeležavanje proizvoda i povećavaju efikasnost zdravstvenih upozorenja.

„Standardizovana pakovanja, prema vodičima, zabranjuju korišćenje logoa, boja, reklamnih poruka, a na njima se mogu naći samo imena brenda i proizvoda prikazani samo u standardnim bojama, uglavnom tamno braon nijansama, i određenom vrstom slova. Na paklicama bi dolazila do izražaja zdravstvena upozorenja, koja bi zauzimala preko 50 posto prednje strane proizvoda. Preporuka za usvajanje bezličnih pakovanja cigareta upućena je svim državama potpisnicama Okvirne konvencije, kojih je 172. Naša zemlja je, takođe jedna od potpisnica Okvirne konvencije o kontroli duvana i do sada je napravljen određen pomak u smislu zakonskih i drugih regulativa, izjavila je dr Vanje Ilić, načelnica Centra za promociju zdravlja ZZJZ Leskovac,

U Zavodu za javno zdravlje danas su uručene nagrade i zahvalnice učesnicima konkursa „Moje okruženje bez duvanskog dima“, čiji će se radovi naći na Kalendaru zdravlja za 2017. godinu.

Prva nagrada u kategoriji predškolskog uzrasta pripala je Pripremnoj predškolskoj grupi vrtića „Ciciban“ iz Leskovca.

U kategoriji nižih razreda osnovnih škola, najbolji je bio rad Irine Cvetković iz Nakrivnja, učenice II razreda škole „Bora Stanković“u Vučju, a u kategoriji od V-VIII razreda, prvo mesto pripalo je Stefanu Stevanoviću, učeniku VII-2, OŠ „Vožd Karađorđe“ u Leskovcu.

Uručene su i nagrade sa republičkog nivoa povodom Svetske nedelje dojenja 2015. i Svetskog dana hrane. Predškolcima i osnovcima iz našeg okruga pripalo je ukupno 8 nagrada: tri prve, tri druge, jedna treća i jedna pohvala. Anđela Trojanović iz Čukljenika, učenica III razreda, osvojila je prvo mesto za likovni rad na konkursu povodom Svetske nedelje dojenja, dok je za najbolji literarni rad, prva nagrada pripala Danici Anđelić, III-1 „Gornja Jablanica“ Medveđa. Prva republička nagrada na konkursu povodom Svetskog dana hrane pripala je takođe Stefanu Stevanoviću, učeniku škole „Vožd Karađorđe“ u Leskovcu.

Takođe pročitajte

Uhvati dobar ritam svaki dan

Nekada nam se zaista čini da svako novo jutro izgleda kao da se spremamo za …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.