ponedeljak , 2 avgusta 2021
Braća Stevanović iz Gornjeg Dušnika - Tomislav i Miodrag

Četke braće iz Dušnika ne izlaze iz mode

Više od tri decenije Tomislav (63) i Miodrag (56) Stevanović iz Gornjeg Dušnika proizvode četke koje imaju široku primenu u domaćinstvima ali i i proizvodnim delatnostima. Umeju da naprave četku kakvu zamislite i vele da bez obzira koliko će napredovati tehnologija četke nikada „neće izaći iz mode“.

Upravo zbog toga pomalo i žale što nemaju kome da prenesu ovaj zanat jer podmladak Stevanovića nije zainteresovan da nastavi porodičnu tradiciju koju je započeo njihov otac Vidosav. Supruge Biljana i Gorica hoće da priteknu u pomoć kada ima puno posla ali su uglavnom zadužene za održavanje velikog domaćinstva u selu podno Suve planine.

Deca hoće da pomognu ali niko od njih trojice ne vidi sebe u ovom zanatu. Pomalo ih i razumemo jer ovo nije lak posao. Ništa ne dobijamo gotovo već moramo sami da pripremimo materijal. Tako da od trupaca u sopstvenoj strugari pravimo drvene delove u svim mogućim veličinama a onda uštrikamo dlaku. Кada smo počinjali sve smo radili ručno a sada pomažu i mašine ali je ipak potrebna fizička spremnost ali i preciznost, vele braća koji su zbog kvaliteta ovih proizvoda ali i svog poštenja poznati širom Srbije. Zato su i jedini u zemlji opstali kao zanatska radnja. Sloga ove braća poznata je u celom Zaplanju jer su i domaćini koji zajedničkim snagama obrađuju i četiri hektara zemlje.

This slideshow requires JavaScript.

Možemo dnevno da proizvedemo hiljadu četki pod uslovom da imamo pripremljen materijal. Najkvalitetnije i najfinije četke su od prirodne dlake. Uglavnom se koristi kravlji ili konjski rep. Sirovinu moramo da uvozimo iz Кine jer se niko više u našoj zemlji ne bavi preradom repova za naše potrebe, kažu Stevanovići i otkrivaju nam da umeju da naprave najmanje 200 vrsti četki.

Primena četki nije samo u domaćinstvima već ima bezbroj primera u pekarama, livnicama i hladnjačama gde se ne može zamisliti proizvodnja bez četke.

Četke su, vele Stevanovići, potrošni materijal ali mogu trajati neograničeno ako se pravilno održavaju.

Ne dajemo garanciju ali nikada za sve ove godine nismo imali reklamaciju. Prave domaćice znaju da sačuvaju četke, kažu ove zanatlije.

Takođe pročitajte

KALIOPI – “Život bez muzike je kao prazan kofer ljubavi”

 Nakon godinu i po dana koje smo proveli u izolaciji na globalnom nivou, muzičari se …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.