ponedeljak , 28 novembra 2022
Narodno pozorište u Nišu Foto: Internet Magazin Sana Life

Četiri premijere u novoj sezoni niškog Narodnog pozorišta

Četiri premijere, gostovanje predstava iz Velike Britanije i Beograda ali i ozvaničenje saradnje sa Narodnim pozorištem iz Prištine sa sedištem u Gračanici samo su neki od projekata na kome će raditi.

Planove do kraja ove godine kao i za novu pozorišnu sezonu najavio je novi upravnik niškog Narodnog pozorišta Spasoja Ž. Milovanović.

Prva premijera se očekuje već naredne nedelje, 13.oktobra kada će postaviti predstavu „Slikarke“ po tekstu Hristine Mitić a u režiji Stevana Bodrože.

Predstava prati „život i žrtvu“ slikarke Džordžije O Kif i Nadežde Petrović, odnosno čega se žena mora odreći zarad umetnosti u ovom vremenu i prošlom veku. Ovu predstavu je podržalo Ministarstvo kulture.

Premijera „Limunacija“ po tekstu Duška Kovačevića a u režiji Nebojše Bradića zakazana je za 1.decembar. Očekuje nas i premijera „Uspavanka za ružnu decu“ u režiji Andrea Nosova a za kraj godine, odnosno 23.decembra izlazi nam premijera „Igre u pesku“ Nikole Malčeka u režiji Davida Alića čiju je realizaciju pomogla Ambasada Poljske” – kaže upravnik Milovanović koji pored angažovanja niškog ansambla planira da u grad dovede predstave „koje mogu da finansijski isprate“.

Često nismo u prilici da dovede velike ansamble zato što je to jako skupo ali ono što nam se nalazi u ponudi, a da nisu jeftina zabava već ozbiljne pozorišne predstave, rado ćemo prihvatiti.  Dolaze nam predstave iz Banjaluke, zatim Teatar TNT sa predstavom „Magbet“ iz Velike Britanije. Tu su i  Narodna pozorišta iz Kruševca i Vranja, Jugoslovensko dramsko pozorište, Madlenijanum sa predstavom „Mitrovdan“ – nabraja Milovanović koji je posebno ponosan na protokol o saradnji koji su nedavno potpisali sa prištinskim Narodnim pozorištem čije je privremeno sedište u Gračanici.

Ova saradnja nije protokolarna zato što naša dva pozorišta već uspešno sarađuju kada je u pitanju razmena glumaca i ono je instuitucionalna potvrda te saradnje. „Daske“ našeg pozorišta biće dostupne za predstave njihovog pozorišta i već decembra nam dolazi „Razvojni put Bore Šnajdera“. Takođe, naše predstave ćemo prikazivati širom Kosova i Metohije a koje će to predstave biti zavisi od tehničkih uslova na terenu. Planiramo i zajedničku predstavu za sezonu 2019/2020.godine” – kaže novi upravnik.

Takođe pročitajte

Da li znate zbog čega cepamo košulju novopečenom tati?

Dolazak bebe na ovaj svet je svakako jedan od najposebnijih osećaja svakog roditelja. Sreća, strah, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.