četvrtak , novembar 21 2019
Početna / KATEDRA / Cerjanska pećina – Prva pećina snimljena skenerom

Cerjanska pećina – Prva pećina snimljena skenerom

Na prezentaciji koja je danas održana u Oficirskom domu u Nišu, predstavljen je projekat koji je obuhvatao snimanje laserskim skenerom više od dva kilometara Cerjanske pećine.

Izrađena je i korisnička 3D aplikacija, što čini Cerjansku pećinu prvom pećinom u Srbiji koja je detaljno snimljena laserskim skenerom.
Cerjanska pećina se nalazi na 14 kilometara od Niša, a odlikuje je mnoštvo kanala, hodnika i dvorana, kao i bogatstvo pećinskog nakita – stalaktita, stalagmita, heliktita, talasastih draperija, pećinskih korala i kristalnih cvetova.

Prezentovana je rekapitulacija zadnje četiri godine, tj. 4 etape koliko ih je bilo za taj period. Predstavljeni su rezultati i date su neke smernice za neka buduća istraživanja na ovom lokalitetu. Sam postupak izvođenja radova odnosno skeniranja i mapiranja pećine je dosta težak i zahtevan posao. Cerjanska pećina predstavljaju pravi izazov. Ukoliko bude novih faza voljni smo da ponovo učestvujemo.” – kaže dr Dejan Vasić iz firme GeoData Konsalting.

U fazama skeniranja izrađena je i pregledna karta koja će služiti u svrhu reklamnog materijala, turističkih mapa ali i za eventualne radove u pećini.

Skeniranje i mapiranje pećine rađeno je do 2300 metara, tačnije do izvora i kružne dvorane gde je mapiran ceo potez Cerjanske pećine što je takođe pomoglo kako bi bila snimljena visinska razlika izmedju pećine i brda koje se nalazi iza nje.

Ustanovljeno je da je najviša tačka velike dvorane udaljena od vrha brda 170 metara. Snimak brda značajan je za otkrivanje eventualnih novih ulaza u pećinu. Dalja faza bi mogla biti nova etapa za skeniranje ali to naravno zavisi od pristupačnosti terena. Do sada je bilo nepristupačno ali preostali kilometri pećine su dosta teži za ulazak.“ – kaže Vasić.

Predstavnici Direkcije za izgradnju grada Niša koja upravlja Cerjanskom pećinom istakli su da je pećina snimljena laserskim skenerom kako bi bila dobijena kvalitetna podloga za izradu projektno-tehničke dokumentacije.

Projekat speleo morfoloških snimanja i merenja sproveden je u cilju dobijanja što kvalitetnije podloge da bi kasnije prilikom uređenja pećine, komunikacijske intervencije ili bilo koje druge intervencije bile olakšane jer do sada nije bilo adekvatne podloge.

Takođe pročitajte

„Priroda u pozitivu“ u Nišu – najlepše fotografije prirodnog bogatstva Srbije

Najlepše fotografije prirodnog bogatstva Srbije, izabrane na konkursu „Priroda u pozitivu“ stigle su u Niš. …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.