utorak , 14 jula 2020

Cerjanska pećina – Prva pećina snimljena skenerom

Na prezentaciji koja je danas održana u Oficirskom domu u Nišu, predstavljen je projekat koji je obuhvatao snimanje laserskim skenerom više od dva kilometara Cerjanske pećine.

Izrađena je i korisnička 3D aplikacija, što čini Cerjansku pećinu prvom pećinom u Srbiji koja je detaljno snimljena laserskim skenerom.
Cerjanska pećina se nalazi na 14 kilometara od Niša, a odlikuje je mnoštvo kanala, hodnika i dvorana, kao i bogatstvo pećinskog nakita – stalaktita, stalagmita, heliktita, talasastih draperija, pećinskih korala i kristalnih cvetova.

Prezentovana je rekapitulacija zadnje četiri godine, tj. 4 etape koliko ih je bilo za taj period. Predstavljeni su rezultati i date su neke smernice za neka buduća istraživanja na ovom lokalitetu. Sam postupak izvođenja radova odnosno skeniranja i mapiranja pećine je dosta težak i zahtevan posao. Cerjanska pećina predstavljaju pravi izazov. Ukoliko bude novih faza voljni smo da ponovo učestvujemo.” – kaže dr Dejan Vasić iz firme GeoData Konsalting.

U fazama skeniranja izrađena je i pregledna karta koja će služiti u svrhu reklamnog materijala, turističkih mapa ali i za eventualne radove u pećini.

Skeniranje i mapiranje pećine rađeno je do 2300 metara, tačnije do izvora i kružne dvorane gde je mapiran ceo potez Cerjanske pećine što je takođe pomoglo kako bi bila snimljena visinska razlika izmedju pećine i brda koje se nalazi iza nje.

Ustanovljeno je da je najviša tačka velike dvorane udaljena od vrha brda 170 metara. Snimak brda značajan je za otkrivanje eventualnih novih ulaza u pećinu. Dalja faza bi mogla biti nova etapa za skeniranje ali to naravno zavisi od pristupačnosti terena. Do sada je bilo nepristupačno ali preostali kilometri pećine su dosta teži za ulazak.“ – kaže Vasić.

Predstavnici Direkcije za izgradnju grada Niša koja upravlja Cerjanskom pećinom istakli su da je pećina snimljena laserskim skenerom kako bi bila dobijena kvalitetna podloga za izradu projektno-tehničke dokumentacije.

Projekat speleo morfoloških snimanja i merenja sproveden je u cilju dobijanja što kvalitetnije podloge da bi kasnije prilikom uređenja pećine, komunikacijske intervencije ili bilo koje druge intervencije bile olakšane jer do sada nije bilo adekvatne podloge.

Takođe pročitajte

Milion evra od EU delatnicima u oblasti turizma u istočnoj Srbiji

Pandemija virusa COVID-19 ima jak uticaj na sve turističke aktivnosti kako u Srbiji, tako i …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.