sreda , 17 avgusta 2022
Foto: Internet Magazin Sana Life

Centar za zaštitu mentalnog zdravlja dobio najsavremeniji aparat za neinvazivno lečenje

Magnetni simulator sa pratećom opremom i hiruškim kapama stigao je u Centar za zaštitu mentalnog zdravlja zahvaljući donaciji nemačke organizacije Help .

Ovaj simulator sa pratećom opremom i hirurškim kapama trenutno je najsavremeniji uređaj za lečenje dece i odraslih a njegova vrednost je više od sedam miliona dinara.

This slideshow requires JavaScript.

Aparat je u Centru za zaštitu mentalnog zdravlja stigao kao donacija nemačke organizacije Help koja je u porteklih 15 godina pomogla niško zdravstvo sa 250 hiljada evra. U Centri ističu da nakon pandemije raste broj pacijenata i da će im ovaj aparat pomoći kod lečenja.

Aparat kao ulaganje u budućnost

Dr Vladimir Đorđević, direktor Centra ističe da je magnetni simulator od velike pomoći kod pacijenata koji su otporni na lekove. On dodaje da je procedura bezbolna i da nema bitnih kontraindikacija.

U pitanju je aparat najnovije generacije i veoma smo ponosni na činjenicu da smo jedina državna zdravstvena ustanova u Srbiji koja će ga primenjivati. Na uređaju će raditi tri lekara i dve medicinske sestra. Jedna doktorica je već otputovala u Sevilju na usavršavanje, kaže Đorđević i dodaje da je apatrat ulaganje u budućnost.

U Centru ističu da su pre pandemije na godišnjem niovu imali 40 hiljada pregleda a da su od toga četvrtina bila deca. Miodrag Stanković iz Odeljenja za dečiju psihijatriju navodi da je primećen porast pacijenata kod dece i adolescenata nakon korone.

Rast nije dramatičan ali je primetan i najčešće su to problemi vezani za gubitak roditelja, gubitak resursa, odnosno osiromašnje i gubitak socijalnih kontakta. Sve su ovo probelmi sa kojima se mladi teško nose tako da očekujemo da posledice koje je ostavila korona na psihičko zdravlje nacije budu uočljivije u narednim godinama, kaže Stanković i dodaje da je oparat potpuno primenljiv kod dece je remotuje nisku frekvenciju i dobro lokalizuje promene na mozgu koje utiču na ponašanje ili dovode do depresije i drugih poremećaja.

Magnetni simulator nabavljen je iz projekta „Upravljanje migracijama i podrška povratku tražilaca azila“ i prema rečima Maše Bubanj, menadžerke Helpa služiće za lečenje i zaštitu mentalnog zdravlja celokupnog stanovništa a ne samo osetljivih grupa.

Takođe pročitajte

Julian MARLEY – ne pravim tešku muziku

Kao jedan od jedanaestoro dece legendarnog Boba Marlija nastavio je muzički put svog oca i …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.