Foto: Internet Magazin Sana Life

Centar za zaštitu mentalnog zdravlja dobio najsavremeniji aparat za neinvazivno lečenje

Magnetni simulator sa pratećom opremom i hiruškim kapama stigao je u Centar za zaštitu mentalnog zdravlja zahvaljući donaciji nemačke organizacije Help .

Ovaj simulator sa pratećom opremom i hirurškim kapama trenutno je najsavremeniji uređaj za lečenje dece i odraslih a njegova vrednost je više od sedam miliona dinara.

This slideshow requires JavaScript.

Aparat je u Centru za zaštitu mentalnog zdravlja stigao kao donacija nemačke organizacije Help koja je u porteklih 15 godina pomogla niško zdravstvo sa 250 hiljada evra. U Centri ističu da nakon pandemije raste broj pacijenata i da će im ovaj aparat pomoći kod lečenja.

Aparat kao ulaganje u budućnost

Dr Vladimir Đorđević, direktor Centra ističe da je magnetni simulator od velike pomoći kod pacijenata koji su otporni na lekove. On dodaje da je procedura bezbolna i da nema bitnih kontraindikacija.

U pitanju je aparat najnovije generacije i veoma smo ponosni na činjenicu da smo jedina državna zdravstvena ustanova u Srbiji koja će ga primenjivati. Na uređaju će raditi tri lekara i dve medicinske sestra. Jedna doktorica je već otputovala u Sevilju na usavršavanje, kaže Đorđević i dodaje da je apatrat ulaganje u budućnost.

U Centru ističu da su pre pandemije na godišnjem niovu imali 40 hiljada pregleda a da su od toga četvrtina bila deca. Miodrag Stanković iz Odeljenja za dečiju psihijatriju navodi da je primećen porast pacijenata kod dece i adolescenata nakon korone.

Rast nije dramatičan ali je primetan i najčešće su to problemi vezani za gubitak roditelja, gubitak resursa, odnosno osiromašnje i gubitak socijalnih kontakta. Sve su ovo probelmi sa kojima se mladi teško nose tako da očekujemo da posledice koje je ostavila korona na psihičko zdravlje nacije budu uočljivije u narednim godinama, kaže Stanković i dodaje da je oparat potpuno primenljiv kod dece je remotuje nisku frekvenciju i dobro lokalizuje promene na mozgu koje utiču na ponašanje ili dovode do depresije i drugih poremećaja.

Magnetni simulator nabavljen je iz projekta „Upravljanje migracijama i podrška povratku tražilaca azila“ i prema rečima Maše Bubanj, menadžerke Helpa služiće za lečenje i zaštitu mentalnog zdravlja celokupnog stanovništa a ne samo osetljivih grupa.

Takođe pročitajte

Garage rock bend The Thunder Corpses objavio svoj drugi singl “Castles of Alhambra”

The Thunder Corpses, novi bend  na domaćoj muzičkoj sceni, upravo je objavio drugi singl pod …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.