Časovi o Konstantinu Velikom preko Skype direktno sa Medijane

Četvoro mališana iz Osnovne škole „Čegar“ je svojim vršnjacima i njihovim nastavnicima održalo čas putem Skajpa o Konstantinu Velikom i to direktno sa Arheološkog lokaliteta Medijana.

Njihovo predavanje na računarima su pratile škole iz Novog Sada, Kovačice, Zaječara, kao i škola „Sreten Mladenović“ iz Niša.

skype-casovi-nastavnicaNa ideju o „Skajp“ času iz muzeja, došla je profesorka engleskog jezika u „Čegar-u“ ijedini „Skajp“ master nastavnik u NišuAna Živković koja je, kako kaže,naovaj način želela da predstavi đacima ono što Niš ima a oni nemaju

„Moja ideja je zapravo da se ovi časovi održavaju na engleskom jeziku i to školama širom sveta. Ali kako je ovo prvi i probni čas, ovog puta razgovaraćemo na srpskom sa školama iz naše zemlje – kaže Živkovićeva.

Pred početak časa četvoro šestaka uvežbavalo je tekst uz malu tremu koja je, kažu, nestala kada se začuo zvuk „Skajpa“ za poziv. Dok su oni uz priču o Konstantinu i Nišu pokazivali velelepne mozaike Medane, đaci i nastavnici sa druge strane ekrana sa oduševljenjem su sve to pratili predavanje, a na kraju časa imali su mnoga pitanja za naše osnovce.

Školu iz Zaječara interesovala je sličnost između Medijane i Romulijan, kao i njihove raylike, dok je ostale uglavnom zanimalo koliko dugo su se deca spremala za čas, jesu li imali tremu, da li često praktikuju „Skajp“ časove, itd.

Niškim đacima se čas sa Arheološkog nalazišta jako dopao, a „Skajp“ su , kažu, i ranije koristili iz škole kako bi na engleskom razgovarali sa vršnjacima iz najudaljenijih zemalja.

Petra Živković učenica „Čegra“ koja je prva započela predavanje, kaže da bi volela da ovakvi časovi zažive kod nas i da ih ima češće jer su zanimljivi i korisni a naročito za učenje stranog jezika.

„Mi smo i ranije imali digitalne sekcije na kojima smo razgovarali sa školama iz stranih zemalja, iz Kanade, Južnoafričke Republike, Engleske… Nedavno smo preko web kamera sa drugarima iz Kanade igrali pogađanje životinje, oni su pogađali naše a mi njihove i bilo je sjajno – priča Petra.

Iz Narodnog muzeja u Nišu rado su se odazvali pozivu profesorke Živković a prema rečima edukatora muzeja Jelene Bogdanović, ideja ih je potpuno fascinirala.skype-casovi

„Veoma se radujemo ovakvoj saradnji sa školama a u pregovorima smo sa Majkrosoftom da ovo ubudućepostane praksa u muzeju. Moram da kažem da je Narodni muzej u Nišu prvi muzej u Srbiji koji se priključio ovakvom načinu prezentovanja, dok muzeji u svetu odavno već imaju iskustva s tim – kaže Bogdanovićeva.

Međutim, dodajeBogdanovićeva, da bi u Medijani ovakvi časovi postali praksa potreban je pre svega internet na svakom objektu, a za sada ga ima samo na jednom.

Podsetimo, niška OŠ “Čegar” jedina je na svetu, sem londonske “Kingsmead” i škole iz američkog grada Vilmington, predstavljena u promo-spotu “Skajp u učinioci”.

Zbog zalaganja i korišćenja savremenih tehnologija u nastavi profesorka Ana Živković je od strane kompanije “Majkrosoft” uvrštena među 800 inovativnih predavača na svetu za 2015. godinu.

Živkovićeva koristi “Skajp” u nastavi više od tri godine i kaže da su ovakvi časovi značajni jer deca povezuju znanje iz različitih oblasti – geografije, engleskog jezika i informatike.

izvor Južne vesti

Takođe pročitajte

Andrija Milošević novi umetnički direktor Filmskih susreta

Na prvoj sednici novog Saveta 59. Festivala glumačkih ostvarenja igranog filma Filmski susreti Niš za …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.