“Čarobnjaci iz Oza” ponovo u Žitorađi

 Mala varoš Žitorađa i njihova srednja škola bili su domaćini edukativnom timu Gljivarskog društva Niš po četvrti put.
15220109_1252066351481816_7525887832105558887_nU veoma lepoj “pametnoj učionici,, pridružili su se i đaci osnovne škole ,,Toplički heroji,, koje je po nastavnim grupama organizovala nastavnica Jelena Stevanović.
I ko je još pametniji od  “đaka petaka” sa hiljadu “zašto” i  “kako”. Smenjivale su se grupe srednjoškolaca i osnovaca, celog tog sunčanog dana. Pojaviše se odnekud u sred kasne i tmurne jeseni neke “šumske zvezde”, “korali”, “maglenke”, “puževice”, “prasići”, kakvih sve tu nema imena gljiva.zitoradja
Na zelenom, od mahovine čaršavu, šepurio se “hrčak” crvenilo se “babino uvo”….čudesa od šumskog sveta. A u slici i reči sve objasnila je čak i jedna Iskra,kako se zove mlada naučnica iz Gljivarskog društva.
Sve ovo svojim đacima, nastavnicima, javnosti Žitorađe omogućili su mladi direktor Srednje škole Milan Filipović i profesorka biologije Milica Andrejev, koja se godinama druži sa gljivarima na festivalima nauke mladih na jugu Srbije.
zitoradja-gljive-uceniciDogovoren je dolazak na njihov Festival “BEZ MUKE DO NAUKE” koji se tradicionalno organizuje na Đurđevdan u Žitorađi. Ideja je mladog i agilnog direktora Milana, da u objektima škole, uz stručnu praksu đaci nauče proizvodnju gljiva u sopstvenim uslovima. Biće lekovite i nadasve hranjive, organske bukovače iz ruku mladih iz Žitorađe. Ideja ne manjka, znanja i pomoći također, a budućnost mladih na jugu Srbije i njihov opstanak i ostanak na ognjištima je prioritetna stvar.zitoradja-gljive-iskra-i-marjan
Ovaj prelepi događaj zabeležio je vrhunski majstor fotografije i jedan od najaktivnijih gljivara juga Srbije, Srđan Lazarević.
Marjan Kuštera, predsednik Gljivarskog društva Niš

Takođe pročitajte

” Veliko srce dece Srbije” – slogan u svim vrtićima niške “Pčelice”

U svim vrtićima JPU „Pčelica“ Niš ovogodišnja „Dečija nedelja“ obeležava se pod sloganom „Veliko srce …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.