Bukove šume u Srbiji nominovane za svetsku prirodnu baštinu

Za svetsku prirodnu baštinu ove godine nominovane su bukove šume u nacionalnim parkovima „Fruška gora“, „Tara“ i „Кopaonik“.

Naše šume su u nominaciji kao deo dobra svetske prirodne baštine „Drevne i netaknute bukove šume Кarpata i drugih regiona Evrope“, navode iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

Evropa je jedini kontinent na kojem rastu i dominiraju čiste i mešovite šume bukve.

Prekogranično dobro „Drevne i netaknute bukove šume Кarpata i drugih regiona Evrope“, čini gotovo 80 bukovih šuma u 12 evropskih država u: Ukrajini, Slovačkoj, Nemačkoj, Belgiji, Španiji, Italiji, Sloveniji, Austriji, Rumuniji, Bugarskoj, Hrvatskoj i Albaniji.

Njihova zaštita neophodna je kako bi se ekosistem bukovih šuma očuvao za buduće generacije, kao jedan od najznačajnijih listopadnih šumskih ekosistema severne hemisfere i, svakako, najznačajniji za evropski kontinent, za koji je i endemičan.

Ove godine u nominaciji za proširenje učestvuje 10 zemalja: Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Severna Makedonija, Švajcarska, Češka, Poljska, Slovačka, Italija i Francuska, koje predlažu dodavanje novih 30 rezervata bukovih šuma za upisivanje u okviru ovog prekograničnog dobra.

Nominovani bukovi rezervati u Srbiji nalaze se u Nacionalnom parku „Fruška gora“ – lokaliteti u režimu zaštite prvog stepena „Papratski do“ i „Ravne“, u Nacionalnom parku „Tara“ – lokaliteti u režimu zaštite prvog stepena „Zvezda“ i „Кlisura Rače“ i u Nacionalnom parku „Кopaonik“ – lokalitet u režimu zaštite prvog stepena „Кozje stene“, koji su većim delom obrasli očuvanim mešovitim bukovim šumama.

Iz Zavoda za zaštitu prirode ističu da su status rezervata prirode u Srbiji prve dobile upravo bukove šume, kao naši najzastupljeniji šumski ekosistemi koji su ostali očuvani i netaknuti u prašumskom obliku i bili dosta izučavani zbog svoje očuvanosti, retkosti i reliktnosti.

Za prvo zaštićeno prirodno dobro u Srbiji proglašen je Strogi prirodni rezervat „Zeleničje“ još 1948. godine u kom je zastupljena netaknuta bukova šuma sa lovor-višnjom. Taj rezervat nalazi se u jugoistočnoj Srbiji u Jablaničkom okrugu, u blizini mesta Crna Trava.

 

Izvor: Sputnik News

Takođe pročitajte

Ski klub Niš domaćin međunarodnog skijaškog takmičenja

U duhu sjajnih sportskih dostignuća i velikih trenutaka na snegu, Skijaški klub Niš i Skijaški …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.