Foto: Image by cookie_studio on Freepik

Bubašvabe u kući? Otkrijte efikasne metode za trenutno rešenje

Samo pomen reči “bubašvaba” kod većine ljudi izaziva jezu. Ako primetite bubašvabu u svojoj kući, nema razloga za paniku! Ove dosadne napasti su češće nego što možete da zamislite. Zapravo, bubašvabe su jedna od najčešćih napasti u domaćinstvima širom Srbije.

Kada se jednom usele u vaš dom, teško ih je istrebiti. Srećom, uvek možete izabrati efikasno sredstvo protiv bubašvaba koje može da vam pomogne. Ali, ono što je najvažnije je da delujete brzo, jer ovi nepozvani gosti mogu da izazovu alergijske reakcije i prenose bolesti.

Zašto iznenada viđate bubašvabe u kući?

Prvi put kada uđete u kuhinju i vidite kako bubašvaba trči ispod frižidera, možete se šokirati. Možete da se zapitate: “Otkud to da imam bubašvabe u kući?”. Samo zato što imate bubašvabe ne znači nužno da imate prljav dom.

Postoji nekoliko razloga zašto bi bubašvabe mogle da odluče da se usele u vaš dom, uključujući:

  • Talas toplote može privući bubašvabe da traže hladnija mesta.
  • Niske temperature primoravaju bubašvabe da pronađu toplije mesto.
  • Izvori hrane kao što su kontejneri za smeće, trulo voće i hrana za kućne ljubimce.
  • Gusta vegetacija poput gomile lišća, malča ili borovih iglica oko vašeg doma.
  • Vlažnost zbog curenja slavina i cevi u vašim kupatilu ili kuhinji.

Da li treba da zgazite bubašvabu?

Kada prvi put primetite bubašvabu u svom domu, vaš prvi instinkt će biti da je zgazite. Postoje različiti načini da se ubije bubašvaba, ali budite upozoreni, ove životinje imaju milione godina evolucije i prilagođavanja iza sebe i mogu da podnesu prilično snažne udarce. Bubašvabe zapravo mogu da izdrže do 900 puta svoju težinu. Zato, mudro birajte metode za ubijanje bubašvaba.

Šta se dešava ako zgazite bubašvabu?

Kako kažu stručnjaci iz Eko-Protect 011, bubašvabe nije preporučljivo gaziti. Naime, kada se bubašvaba zgazi ili zgnječi, otpušta se supstanca po imenu oleinska kiselina, koja može privući druge bubašvabe. To nije zato što pristižu u pomoć “paloj” bubašvabi, već zato što bubašvabe jedu jedna drugu u nedostatku hrane. Dakle, kada ubijete jednu, to je kao da ste napravili reklamu za švedski sto.

Da li će bubašvabe same nestati?

Bubašvabe su uvek spremne na najgore moguće uslove. Ako imate infestaciju bubašvaba, nemojte se nadati da će ih glad izbaciti. Čak i ako uklonite svaki komadić hrane iz svog doma, bubašvabe mogu preživeti do mesec dana bez hrane. Nakon tog perioda, ako i dalje nema dostupne hrane, bubašvabe će početi da jedu jedna drugu, uključujući i svoja jaja i mladunce, kako bi preživele.

Kako se trenutno rešiti bubašvaba?

Iako je trajno rešenje za bubašvabe profesionalna usluga, postoji nekoliko metoda koje vam mogu pružiti brzo olakšanje od ovih dosadnih štetočina. Dakle, dok čekate na dezinsekciju bubašvaba, ova kućna sresdstva mogu da vam pomognu u kratkoročnom periodu.

Ovde smo naveli neke od najboljih recepata za trenutno ubijanje bubašvaba koji se lako mogu pronaći u vašoj kuhinji, a ako ne, lako su dostupni na tržištu. 

Soda bikarbona i crni luk

Naseckajte šaku crnog luka i pospite malo sode bikarbone kako biste pripremili zamku za insekte sa šest nogu. Postavite ih na područja gde se često pojavljuju ili bilo gde gde bubašvabe vole da se hrane. Iako se ne garantuje efikasnost ove metode, većinu vremena deluje.

Kolači za bubašvabe

Sve što vam je potrebno da biste napravili ukusne, a opasne kolače za bubašvabe su 20 minuta vašeg dana! Evo sastojaka koje treba da pripremite:

½ šolje šećera,

½ šolje brašna,

½ šolje masti,

½ šolje praha borne kiseline.

Napomena: Kada pravite ove kolače, pobrinite se da ih ne pripremate u kuhinji ili na mestu gde inače pripremate obroke. Takođe, obavite celu aktivnost noseći lateks rukavice.

Uputstvo za pripremu:

  • Pomešajte sve sastojke u posudi i napravite gusto testo.
  • Utisnite u poklopce tegli ili oblikujte i stavite na kvadrate od papira za pečenje. Zatim obrišite radnu površinu i operite alat.
  • Stavite ih na područja udaljena od kućnih ljubimaca i dece, na primer, ispod šporeta, ispod i iza frižidera, ispod sudopera i kuhinjskih elemenata.
  • Proveravajte druge prostore, uključujući uglove i pukotine u zidovima, svake dve nedelje i zamenjujte ih kada se kolač osuši.

Takođe možete posuti preostalu bornu kiselinu blizu mesta infestacije.

Vazelin

Uzmite praznu staklenu teglu i stavite malu količinu mamca, na primer, gela protiv bubašvaba, na dno. Zatim, ravnomerno nanesite vazelin na unutrašnjost tegle. Zalepite slamku sa spoljne strane. Bubašvabe lako mogu ući da bi došle do hrane, ali neće moći da izađu!

Lovorov list

Smrad lorbera dokazano odbija bubašvabe od ulaska u ormariće, ormare i kuhinjske prostore. Da biste postigli najbolje rezultate s lorberom, pobrinite se da se kombinuje s temeljnim čišćenjem.

Klopka od plastične boce 

Uzmite praznu plastičnu bocu i odsecite vrh. Napunite donji deo nečim što će privući bubašvabe. Možete koristiti šećer ili pomešati kafu i šećer. Obrnite gornji deo boce naopako i postavite ga unutar donjeg dela kako biste stvorili oblik levka. Postavite ove zamke po kući i posetite ih nakon nekoliko sati da biste videli koliko je bubašvaba uhvaćeno.

Zaključak

Kako je već napomenuto, ove metode vam mogu samo privremeno pomoći. Međutim, da biste se trajno rešili bubašvaba, preporučljivo je da koristite specifična sredstva poput gelova i kreda u slučaju manjih infestacija. Alternativno, u slučaju ozbiljnije najezde, najbolje je da angažujete stručnjake za dezinsekciju.

Takođe pročitajte

Petina korisnika servisa za onlajn dejting u Srbiji su žrtve digitalnog uhođenja

Novo istraživanje koje je sprovela kompanija Kaspersky na uzorku od 21.000 ispitanika širom sveta, uključujući …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.