Predele Suve planine ove jeseni krasi crvena boja koja potiče od retkog ali veoma korisnog drveta – brekinje.
U surovim planinskim uslovima, gde nema obilje vode a šibaju vetrovi teško opstaju biljke osim žbunova šipurka i drenjina. Među tim patuljcima pažnju privlače gorostasi, drvo brekinje. Ove godine je baš rodilo i prava je šteta ne iskoristiti blagodete crvenih bobica.
Lokalno stanovništvo malo zna o ovom drvetu samo su nam usput rekli da se “od njega može praviti rakija” i da ga u narodu zovu “jaovina”. Po njihovoj priči u Evropi litar rakije od ovih bobica kosta i više od 200 evra a zašto je niko kod nas ne bere to nisu znali da nam objasne.
Intrenet je pun stranica gde se opisuju sva lekovita svojstva ove biljke a pominje se i da se od ovog drveta prave muzičpki instrumenti i nameštaj jer je po strukturi slično brezi.
Kod ove biljke cenjena je i kora jer je navodno prirodni insulin koji leči dijabetes. Naš poznati travar i kuvar Neša Travka kaže da se od plodova mogu pripremati kompoti i džemovi a može se jesti u svežem stanju.
Srodnici brekinje su domaća oskoruša (Sorbus domestica L.), jarebika ili planinska oskoruša (Sorbus aucuparia L.) i mukinja ili brašnjava oskoruša (Sorbus aria (L.) Crantz.).