ponedeljak , septembar 23 2019
Početna / TRADICIJA / MANIFESTACIJE / Branimir Đukanović – umetnik koji ljude miri sa prirodom

Branimir Đukanović – umetnik koji ljude miri sa prirodom

Izložba “Skulpture iz prirode” umetnika Branimira Đukanovića iz Loznice otvorena je večeras u Narodnoj biblioteci “Branko Miljković” u Gadžinom Hanu.

Đukanović se predstavio sa 25 dela koji su ustvari komadi drveta koje je on oplamenio i udahnuo im umetničku crtu. Kako sam priznaje ove komad eje decenijama prikupljao širom Srbije i Crne Gore ali najveći broj potiče sa obale Jadra i Drine.

“Svako od vas verovatno ima u svom dvorištu neke slične stavri. Svi volimo da se družimo sa prirodom i da to skupljamo samo što možda vi nemate u toj količini. Dajem za pravo svakom od vas da u mojim skulpturama vidi neku svoju priču. Ja sam dao što sam video ali vama dozvoljavam da u Knjizi utisaka ovim skupturama date neko drugo ime. Sve imaju lepa imena ali na vama je nađete neko bolje ime, kazao je umetnik koga je kritika ocenila kao nekog ko je “nameran da pomiri ljude sa prirodom.”

Izložbu su otvorili predsednik opštine Saša Đorđević, koji se pohvalio kulturnim manifestacijama koje traju više decenija,  i profesor umetnosti i magistar vajarstva Vladimir Ranđelović Đukanovićevu umetnost ocenio da ima “autentičan pečat i prepoznatljiv izraz.”

“Jezik koji govori priroda kroz drvo kao materijal Đukanović svojom snažnom intuicijom oseća i uspostavlja govor sa prirodom a skulpture su roman kojim nas autor uvodi u svet prirode i u svoje razgovore sa prirodom. Težnja umetnika da približi prirodu savremenom čoveku najbolje se uspostavlja kroz drvo kao materijal i sredstvo izraza. Drvo povezuje sa tradicijom, tradiciju sa istorijom i vraća nas starim hrastom i korenima. Jezik drveta kao materije je preveo u umetnički čin. Stvaralac kome je priroda uzor na pravom je putu svog traganja za istinom, naveo je Ranđelović.

 

Takođe pročitajte

Glumačke zvezde iz regiona na Festivalu “LIFFE”

U okviru bogatog pratećeg programa Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije LIFFE, koji se održava u …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.