Botanička atrakcija u dvorištu vinarije u Malči

Sposobnost anabioze, ili prividnog odsustva života, što je stanje u koje ulaze tokom suše, da bi s kišom ponovo oživele, pa ih nazivaju vaskrsavajuće biljke, ima samo tridesetak od 270.000 cvetnica a među njima je i Ramonda natalia.

Stilizovan cvet ove biljke simbol je Dana primirja u Prvom svetskom ratu a u prirodi se teško nalazi, tek na par mesta u čitavoj Sičevačkoj klisuri. Jedno od njih je i dvorište vinarije u Malči.  Posetioci vinarije i istoimenog restorana oduševe se kada saznaju da je reč o ovoj biljci pa je mnogi ponesu kući sa uspomenu i eksperiment.

„Cvetaju od druge polovine aprila do prve polovine maja. Kada tokom suše uđu u stanje mirovanja, povijaju lišće u svojevrsne gužve koje su toliko suve da se drobe pod prstima. Ipak, pošto padne kiša, već nakon 12 časova vraćaju im se sve fiziološke funkcije, a ubrzo se potpuno otvaraju, kaže vlasnika vinarije Jelena Đošić.

Inače, još 1928. godine ruski botaničar Pavel Černjavski je slučajno prevrnuo čašu s vodom i pokvasio herbarijum, u kome se, između ostalog, nalazila i Natalijina ramonda. Kada ga je sutradan otvorio, zapanjio se, jer je prethodno potpuno suva biljka, čuvana u herbarijumu godinu i po dana, oživela…

 

Takođe pročitajte

Početak brojnih manifestacija Miholjskim susretima u Boljaru

Sutra kalendarski počinje leto, a u vlasotinačkoj opštini obeležiće ga brojne manifestacije do septembra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.