Borovnice ove godine ni za lek

Ako ste ljubitelj borovnica ove godine teško da ćete ih probati jer ih je mraz  „obrao“ pre vremena i to na području gde su najukusnije i najrasprostanjenije, na Vlasinskoj visoravni.

Čeda Pejić iz mahale Pejini kaže da su prava retkost i da do njih mogu doći samo iskusni poznavaoci terena. On je pronašao usamljeno stanište na visini preko 1700 metara nadmorske visine. Ubrao je malo, tek da se naprave kolače jer od soka od borovnice ove godine neće biti ništa.

borovnica vlasinaA prava je šteta jer je borovnica najbolji saveznik u lečenju anemije a kažu i da je prirodni aspirin. Borovnice sadrže plave i ljubičaste pigmente, koji podižu nivo vitamina C u organizmu, smanjuju krhkost kapilara, neutralizuju slobodne radikale, sprečavaju razaranje kolagena, štite vodene i masne delove mozga od oštećenja. Naučnici smatraju da borovnice mogu da uspore proces gubitka pamćenja nastalog usled godina i pada motoričkih sposobnosti.

Bogata je i vitaminima  C, E, B2 i B3. Vitamin B3 pomaže rad digestivnog trakta, doprinosi zdravlju kože, nervnih ćelija, krvnih sudova i snižava štetan holesterol (LDL) i trigliceride, a povećava dobar holesterol (HDL).

Otkriven je katehin, koji aktivira gen za sagorevanje masnoća u ćelijama sala na stomaku. Prema istraživanju Univerziteta Tufts, redovan unos katehina povećava gubitak sala na stomaku za 77 odsto.

Borovnica ima u svom sastavu gvožđe, magnezijum, mangan i kalijum, sve u svemu pravi eliksir mladosti i lepote.

Takođe pročitajte

Diskus hernija – šta kad leđa jako zabole?

Naizgled bezazlen bol u predelu leđa, otežano kretanje i iznenadna nemogućnost da se savijete mogu …

Jedan komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.