Bolesti očiju (ne)leče se lako

Jedna naša profesorka često govori, ako se u današnje vreme treba razboleti od nečeg, onda neka to bude katarakta, otkriva nam dr Marko Zlatanović , specijalista oftalmologije i hirurg očnog dna
Lečenje te očne bolesti je u današnje vreme  dovedeno gotovo do savršenstva. Nema veće sreće za doktora nego kada pacijenat uđe sedam dana nakon uspešno obavljenje operacije u ordinaciju , i po prvi put vidi svog doktora jasno. Razmena pozitivne energije je tada uvek obostrana.

13457681_10209900743534656_307379050_nObzirom na učestalost problema katarakte u stanovništvu i kako lepe reči idu od čoveka do čoveka a i kako u svom tom prepričavanju često bivaju modifikovane, stiče se utisak da je sve očne bolesti vrlo lako moguće lečiti .
Nažalost nije sve tako lako , jedno malo oko a million bolesti koje ga mogu napadnuti. Možda baš  zato što je tako savršeno i možda baš zato što nam daruje to čudo da spoznajemo svet oko sebe …

I kao što kažu čuvene reči pesme “Nijedan čovek nije ostrvo sam po sebi celina …” tako i oko,  boluje kada boluje i ceo organizam .
Šećerna bolest je globalni problem i jedan od najvećih uzročnika pada vidne oštrine i slepila .

13434047_10209900742894640_1102409044_nDijabetes utiče na sposobnost organizma da koristi i skladišti šećer (glukozu) . Bolest karakteriše previše šećera u krvi , koji može prouzrokovati štetu celom telu , uključujući i oči .
Visoke vrednosti šećera mogu da oštete krvne sudove u mrežnjači, sloj nervnog tkiva unutar oka koje je osetljivo na svetlo i koje šalje slike mozgu. Oštećenje krvnih sudova u mrežnjači naziva se dijabetesna retinopatija .

Postoje dve forme ovog oboljenja :
Neproliferativna dijabetesna retinopatija , blaža forma  oboljenja koja je prisutna u najvecem broju pacijenata i
proliferativna dijabetsesna retinopatija , ozbiljnija forma oboljenja ali i manje ucestala.

Bolest zahvata pacijente koji boluju od Secerne bolesti i tip 1 i tip 2 a glavni faktori rizika su su duzina trajanja bolesti i losa regulacija secera u krvi.

Pored navedenog problema , pacijenti oboleli od šećera mogu udruženo sa retinopatijom oboleti i od katarakte , glaukoma, otoka zute mrlje, odvajanja mrežnjace usled stvaranja jakih membrane u oku…

13434163_10209900742574632_27538613_nSIMPTOMI
Osnovni simtpomi koje osecaju pacijenti oboleli od dijabetesne retinopatije su
– zamagljenje vidne ostrina
– pojava flotersa (musica) u vidnom polju
– problem sa nocnim vidom
– nedostatak dela vidnog polja
– nagli gubitak vida
Veoma često osobe obolele od dijabetesne retinopatije nemaju nikakve simptome  i prvo javljanje oftalmologu im je kada dodje do krvarenja  u oku i naglog gubitka vida usled pucanja losih novoformiranih krvnih sudova.
To je jedan od osnovnih razlgoa zašto svako ko boluje od šećerne bolesti bi trebao da poseti svog očnog lekara  na svakih 3-6 meseci. Kako u svetu tako i kod nas neki očni lekari se specijalizuju za lečenje bolesti očnog dna , bilo bi idealno za pacijente koji boluju od šećerne bolesti da imaju svog izabranog očnog lekara koji će brinuti o njihovom vidu i na  vreme ih slati na odgovarajuće kako laserske tako medikamentozne ili hirurške tretmane

LEČENJE

Kao sto smo već naveli , vrlo često  lečenje nije potrebno , ali svakako blizina oftalmologa i učestale posete očnom lekaru su obavezne

Ukoliko vaš doktor na pregledu primeti nove krvne sudove , ili otok u žutoj mrlji, lečenje je tada obavezno.

13435596_10209900742654634_1798508501_nLečenje lekovima
Ukoliko vaš lekar primeti otok u zutoj mrlji ,injekcija anti-VEGF leka koja se ubrizga u oko može  sprečiti dalji gubitak vida i dovesti do povlačenja otoka . VEGF je neophodan oku da stvori nove krvne sudove i primena anti-VEGF leka izaziva regresiju ovih osetljivih patoloških krvnih sudova.
Ponekad je moguća upotreba i kortikosteroidi u lečenju otoka u žutoj mrlji.

Intervencija laserom

Intervencija laserom se preporučuje ljudima koji pate od proliferativne dijabetesne retinopatije

Kod proliferativne dijabetesne retinopatije, laser se centrira na sve delove mrežnjače osim na zutu mrlju. Ova metoda se zove panretinalna fotokoagulacija i izaziva skupljanje novih patoloških krvnih sudova i najčešće ih sprečava da se razvijaju nadalje. Takodje, smanjuje mogućnost pojave krvarenja u staklastom telu i odlubljenja mrežnjače.

Ponekad je neophodno uraditi intervenciju laserom u više navrata.

HIRURŠKO LEČENJE

Kod uznapredovalog stadijuma proliferativne dijabetesne retinopatije, Vaš oftalmolog može preporučiti operaciju koja se naziva Vitrektomija. Kod ove mikrohirurške metode, koja se obavlja u operacionoj sali, staklasto telo ispunjeno krvlju se uklanja i zamenjuje providnim rastvorom. Vaš oftalmolog može sačekati nekoliko meseci i videti da li će se krvarenje spontano povući pre nego što obavi vitrektomiju.

Vitrektomija najčešće sprečava dalja krvarenja tako što otkloni patološke krvne sudove koji izazivaju krvarenja. Ako se mrežnjača odvojila, vitrektomijom može da se vrati na svoje mesto. Ovakva operacija bi trebalo da se obavi pravovremeno jer deformacija žute mrlje ili odvajanje mrežnjače mogu da dovedu do trajnog gubitka vida. Što je duže šuta mrlja deformisana ili van svog položaja, to je gubitak vida teži.

13435839_10209900741654609_577752372_nAko patite od dijabetesa, važno je da znate da u današnje vreme, uz pomoć naprednih metoda dijagnostike i lečenja, mali procenat ljudi obolelih od dijabetesne retinopatije ima ozbiljne probleme sa vidom. Pravovremeno otkrivanje dijabetesne retinopatije je najbolji način da se spreči gubitak vida.

Uz pomoć savremenih dijagnostičkih aparata koji su obavezni u pregledu pacijenata sa šećernom bolešću, gubitak vida u velikoj meri mođe da se spreči . U te aparate spadaju Fluoresceinska angiografija (FA)  pomocu koje možemo otkriti postojanje novih patoloških krvnih sudova na vreme  i Optička koherentna tomografija (OCT) u narodnu poznatija kao skener žute mrlje uz pomoć koje možemo na vreme ustanoviti otok žute mrlje.
U razvijenim zemljama sveta, danas se, čovek sa dijabetesom ne smatra bolesnim, jer se smatra da su lečenje i metabolička kontrola ove bolesti veoma uznapredovali.
Bilo bi lepo kada bi sve u oftalmologiji bilo kao katarakta sa kojom smo i zapoceli ovaj tekst . Tada druženje pacijent doktor se često već završi tog 7 nasmejanog dana kada nakon prepisane dalje terapije i oporavka vida dotadašnji pacijent se vraca u normalan život i nema potrebe za čestim kontrolama.

13444111_10209900742694635_1676381413_nVi možete znatno smanjiti rizik od gubitka vida tako što ćete redovno proveravati šećer u krvi, krvni pritisak i odlaziti na preglede kod oftalmologa. Nagle promene šećera u krvi mogu da izazovu promene u vidu kod oba oka, čak i kada nema retinopatije. Pacijenti koji imaju promene na očnom dnu uzrokovane šećernom bolešću potrebno je da dolaze na kontrolne preglede kod oftalmologa na 3-6 meseci. Ima i  ovde nasmejanih dana kao kod operacije katarakte , sa tom razlikom sto je ovo druženje za ceo zivot i kako i život tako i ovaj odnos , prepleten je srećom , tugom , razumevanjem i pre svega dobrom međusobnom saradnjom.

I kao sto smo rekli na početku ovog teksta ukoliko bolujete od šećerne bolesti mislite na vaš vid mislite na vaše oči jer one boluju , one se raduju, one osećaju sa celim organizmom  … i setite se reči pesme …

Nijedan čovek nije ostrvo, samo po sebi celina;

svaki je čovek deo Kontinenta, deo Zemlje;

ako grudvu zemlje odnese more, Evrope je manje,

kao da je odnelo neki Rt, kao da je odnelo Posed

tvojih prijatelja ili tvoj; smrt ma kog čoveka

smanjuje mene, jer ja sam obuhvaćen Čovečanstvom.

I stoga nikad ne pitaj za kim zvono zvoni: ono zvoni

za tobom.

Takođe pročitajte

Kako se efikasno zaštititi u sezoni virusa?

Sa dolaskom hladnijih meseci, posebno krajem jeseni i početkom zime, nastupa sezona virusa od kojih …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.