Bojnik dobija Školu roditeljstva

U domovima zdravlja u Sjenici, Svilajncu, Bojniku, Batočini i Srpskoj Crnji u 2017. godini biće otvorene prve Rosa škole roditeljstva u kojima će roditelji imati priliku da dobiju stručne savete i podršku tokom trudnoće i u prvim godinama odrastanja deteta.Ovo je nastavak inicijative Rosa vode i Ministarstva zdravlja, u okviru koje je u 2016. godini otvoreno pet škola. U planu je, da uz podršku građana, bude otvoreno oko 20 škola u naredne dve godine.

“Podrška roditeljstvu, u okviru proširene mreže škola roditeljstva, jedan je od naših najvažnijih ciljeva. Ove godine smo roditeljima u Ubu, Požarevcu, Kuršumliji, Surduilici i Vranju zajedno sa Rosa vodom pružili priliku da trudnoću i prve dane roditeljstva provedu spokojno, okruženi stručnim timovima koje čine ginekolozi, pedijatri, stomatolozi patronažne sestre.. Pokazalo se da su nove škole mesta na kojima dobijaju odgovore na brojna pitanja i nedoumice i da je interesovanje trudnica, ali i njihovih partnera izuzetno. Veoma smo radosni što je Rosa prepoznala našu potrebu i omogućila otvaranje škola u sredinama u kojima ovakav vid podrške nije postojao“, izjavila je dr Vesna Knjeginjić, pomoćnik ministra zdravlja, Sektor za javno zdravlje i programsku zdravstvenu zaštitu. 

Značajnu ulogu u otvaranju škola imaju građani, jer se od svake prodate Rosa vode u pakovanju od 1.5L odvaja jedan dinar u ove svrhe. Rosa škole roditeljstva se nalaze u kompletno renoviranim i opremljenim prostorijama, u kojima se odvijaju predavanja, radionice za trudnice, porodilje i porodice. Stručni timovi u školama prolaze akreditovan program obuke u skladu sa poslednjim dostignućima profesije.

Rosa je još jednom okupila građane Srbije i zajedno sa njima omogućila da preko 2.000 beba i porodicaširom Srbije dobiju neophodnu podršku u najranjivijem periodu roditeljstva. Nastavljamo da podržavamo budućnost dece i otvaramo još škola roditeljstva u novim gradovima, sa željom da pružimo oslonac što većem broju beba i porodica u Srbiji. Našu misiju smo započeli osnivanjem tri bankehumanog mleka, osnažili otvaranjem prvih škola roditeljstva, a u 2017. godini  želimo da naša podrška stigne do još nekoliko hiljada beba i njihovih roditelja “, izjavila je Milica Stefanović, u ime Rosa vode.

Gradovi u kojima se otvaraju škole roditeljstva odabrani su na osnovu analize Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, sprovedene u Srbiji tokom 2015. godine,  a glavni kriterijumi za odabir su nepostojanje škola, očekivani broj beba, kao i broj stručnog kadra u domovima zdravlja.

Takođe pročitajte

NLB Komercijalna banka isplatila prvi subvencionisani agro kredit u ovoj godini

NLB Komercijalna banka, članica NLB Grupe, isplatila je prvi agro kredit iz ovogodišnjeg programa subvencija …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.