Boje PRAVOSLAVLJA – kreativne radionice za mlade u Babušnici

Po drugi put Udruženje građana Vega iz Babušnice, organizovalo je radionice ikonopisanja kao deo projekta „Boje pravoslavlja-kreativne radionice za mlade“ koji je finansijski podržan od starane Opštine Babušnica na javnom konkursu.

Ikonopis – duhovnost, strpljenje, umetnost. Ikona, na grčkom (slika,obraz), je sveta slika na drvetu, zidu ili platnu sa likom Gospoda Isusa Hrista, Presvete Bogorodice, Anđela, drugih svetitelja ili drugih događaja vezanih za istoriju crkve i svetog pisma. Koreni su joj u ranom hrišćanstvu ali se vremenom uobličavala sve dok nije stekla konačni oblik (i vrhunac) u doba srednjovekovne Vizantije. Razlikujemo ikonopisanje (slikanje ikona na dasci) i freskopisanje (slikanje ikona – fresaka na zidu).

U pravoslavnoj crkvi naročito je raširen i razvijen kult ikona, i mada ikone spadaju u kult i drugih konfesija, u pravoslavnoj crkvi postoje određeni kanoni (pravila) ikonopisanja kojih se pridržava svaki ikonopisac. Pravila nisu zvanično propisana već se prenose generacijama sa majstora na učenika. Osnovno nepisano pravilo je da se ikona radi po obrascu (predlošku) neke starije ikone (koja je opšte-prihvećeni obrazac). Slikanje ikona po mašti umetnika bez poznavanja ovih pravila ne predstavlja crkveno učenje i ne može se nazvati ikonom u strogom smislu.

„Ove godine i pored svih ograničenja koje smo imali, uspeli smo da organizujemo ove divne radionice, zahvaljujući finansijskoj podršci opštine Babušnica i saradnji sa Domom kulture, bez kojih ne bi bilo moguće realizovati ovaj projekat. Cilj projekta je da se kroz edukaciju mladih za stari zanat ikonopis podstakne njihovo učešće u oblasti umetničkog stvaralaštva kao i učešće mladih u ostvrivanju akcija šire društvene zajednice. Pored toga ikonopisanjem čovek neguje svoju duhovnost koja je osnov hrišćanske umetnosti ali i ličnosti i čovekovog odnosa prema svetu, ističe Marija Ćirić, zastupnik Udruženja.

Radionice je vodio akademski slikar Marko Ljubov koji je 7 talentovanih mladih učesnika upoznao sa stvaralačkim mogućnostima koje pružaju stare slikarske tehnike i podstakao da otkrivaju lepote i tajne likovnog stvaranja kao i da istražuju nove mogućnosti upotrebe starih slikarskih praksi u savremenom likovnom izrazu. Ikone nastale tokom ovog projekta biće izložene kao izložbena postavka u galeriji Doma kulture u ponedeljak 26. jula gde će građani moći da ih pogledaju a nakon izložbe one će naći svoje mesto u Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Strelcu i Crkvi Svetog Nikole u Studeni čija je obnova u toku.

 

Takođe pročitajte

Životne lekcije kao deo dodatne nastave

Gimnazijalke iz Leskovca, u pratnji profesorke engleskog jezika Biljane Pipović, posetile su udruženje „Naš svet“ …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.