„Blago“ Dragoljuba Trajkovića već 20 godina čeka da bude predato Leskovčanima

Više od dve hiljade vrednih knjiga i publikacija već dve decenije čame u podrumu leskovačkog Narodnog muzeja i čeka da bude dostupno Leskovčanima željnih znanja kakav je bio istoričar Dragoljub Trajković.

Krajem prošle godine Ružica Stojković, sestričina pokojnog Dragoljuba i direktorka Narodnog muzeja Mira Ninošević potpisale su ugovor o poklonu čime je formalno počela procedura obrade ovog legata. Nakon što sve bude uredno popisano i zavedeno knjige će konačno biti dostupne javnosti.

Poklonodavac jemči pod moralnom, krivičnom i materijalnom odgovornošću da je vlasnik predmeta, koji su ostali iza pokojnog Dragoljuba Trajkovića. a koje trajno ustupa Narodnom muzeju u Leskovcu bez ikakve nadoknade Potpisom ovog Ugovora poklonodavac isključuje svaku mogućnost da treća lica mogu prema Muzeju isticati bilo kakve zahteve i osporavati namere utvrđene ovim Ugovorom. 1. spisak publikacija: ukupno 2032 naslova, 37 stranica
2. spisak duplikata publikacija: ukupno 4 stranice.
Potpisom ugovora strane su saglasne da je izvršena primopredaja predmeta poklonoprimcu, i to: publikacija, navedenih u spisku publikacija i spisku duplikata publikacija, jedan luster, šest kom. odličja za zasluke, jedan radni sto, jedna stolica, jedna umetnička slika-ulje na platnu rodne kuće Dragoljuba Trajkovića, jedna umetnička slika-ulje na platnu rodne kuće Ljubice Trajković, jedna fotografija majke i brata Dragoljuba Trajkovića.

„Zaostavština je jednog od najboljih istoričara koje je Leskovac imao. Autor je knjige „Iz našeg Mančestera“ u kojoj je– dao biografiju Leskovca između dva svetska rata. Njega je je interesovala faktografija. Ono što jeste – takvo je kakvo je, napisao je za njega Sava Dimitrijević.

„Poštujući njegovu želju da svom gradu, iako je živeo i umro u Beogradu, pokloni svoje vredne knjige moja svekrva je odmah posle njegove smrti, 1992.godine, iznajmila kamion, natovarili su knjige i njegovu radnu sobu i prevezli u Leskovac, a da nije napravljen spisak knjiga, niti ugovor o poklonu, niti ništa. U Leskovcu su bile česte bile smene vlasti u lokalnoj samoupravi, samim tim česte smene direktora, a knjige bile po kutijama, nosio ko je šta hteo, ja barem mislim, jer se mnogih knjiga sećam kojih sada nema tamo. Avaj, bili što bilo, konačno su knjige obrađene, napravljen spisak i ugovor o poklonu. U postupku je da Narodna biblioteka obradi knjige i dodeli status kulturnog dobra, tako mi je barem rečeno. Ali barem više nisu u kutijama u podrumu, vec razvrstane u ormanima, kaže Nevena Stojković.

„Neverovatno je koliko se nema sluha za kulturu. Gradu Valjevu sam pokušala da poklonim umetničku sliku koja je bila u vlasništvu njegove supruge, Ljubice, sa motivom starog Valjeva. Bezbroj puta pokušavala preko gradonacelnika, muzeja, nekih odbornika u skupštini grada i ništa. Na kraju smo je poklonili nasem muzeju zajedno sa njenim publikacijama. Ljubica Trajković je inače autor prve turističke enciklopedije Jugoslavije u dva toma, navodi naša sagovornica koja se priseća Dragoljuba kao nekog ko je bio veoma posvećen nauci i pisanoj reči.

Dragoljub je živeo sam od smrti svoje supruge Ljubice, punih 26 godina. Imali su stan u  centru Beograda, preko puta Savezne Skupstine.
„Salonski stan, ali kada sam ga ja upoznala 1981.godine, stan je bio poprilično bio zapušten. Prašnjav, sa gomilama Politikinih izdanja, sve do plafona, jos od pre II svetskog rata. Sa knjigama koje su bile svuda u stanu. Napominjem da je stan sa visokim plafonima a u ormanima, među knjigama, niste mogli ni sibicu da ubacite. Bilo ih je svuda, ali sam se čokirala kada sam videla da je i frižider pun knjiga. Knjiga je bilo iz svih oblasti, likovne umetnosti, medicine, prava, vajarstva, istorije…..Ali, on je bio je pravi gospodin, koji je u kući uvek išao u cipelama, koji je imao satnicu, kada doručkuje, kada šeta, kada odmara i kada piše. Čuvao je sve umrlice iz novina Leskovcana, sve tekstove o Leskovcu. Čuvao zapisane, na papiru, razgovore sa Leskovcanima. U knjigama drugih autora, a vezanih za istoriju Leskovca, na marginama je pisao, npr nije tacno, to je bilo tako i tako ili tada i tada. Margine su bile prepune njegovih zabeleški, priseća se Nevena koja ne krije zadovoljstvo što će napokon njegova želja biti ispunjena.

Takođe pročitajte

Festival CircleArt – Zelena promena je ženskog roda? – nagradni javni poziv za fotografiju

U okviru EU zelene nedelje, EU info point Niš i Festival reciklažne i cirkularne umetnosti …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.