Biznis od štapića, pereca i kiflica

“Nisam ni sanjala da ću ja nekada biti privatnik i da će drugi raditi za mene ali se nikada nisam ponašala kao „gazda“. Ima me u proizvodnji, idem u nabavku, pregovaram sa kupcima, merkam nove mašine. Jednostavno, nema predaje jer ne zavisim samo ja od ovog posla, veli Dušica Tričković (45), vlasnica preduzeća “Kiki kore”.

kiki-stapiciDušica je po zanimanju elektrotehničar za motorne pogone. Međutim, nikada se nije bavila ovim poslom jer su zbog tranzicije i privatizacije ugašeni veliki industrijski kompleksi u Nišu. Pre više od jednu deceniju upustila se u neivestan svet privatnog biznisa.

Imamo tri ćerke i morali smo sa suprugom Radišom da se prihvatimo nekog posla. Pre 12 godina bile su aktuelne kore za pitu ali sam nakon četiri godine uvidela da više u tome „nema hleba“. Stalno sam kući deci mesila kiflice, pa štapiće sa makom i pereca i došla na ideju da bi to mogla da prodajem. Onako kako ih pravim svojoj deci tako ih i danas pravim za svoje mušterije. Nema kompromisa kada je kvalitet u pitanju a i marže su nam minimalne tako da hranimo narod pa kako nam bude, kaže Dušica koja priznaje da nije lako ženi preduzetnici. Pošto je pokazala veliku preduzimljivost i veštinu u poslovanju ona je „gazda“ a ostali članovi porodice pomažu sve što mogu.15555089_1137732383009806_1649877381_n

Njene ručno pravljene đakonije prodaju se od Preševa do Beograda a ima ponuda da izvozi za Češku i Izrael ali sa postojećim kapacitetima to nije moguće.

15577573_1137732309676480_885049456_n“Traže mi mesečno 50 tona robe a ja trenutno isporučim dve tone. Imamo tržište, proizvod i mašine ali nam nedostaje prostor, odnosno veći proizvodni kapaciteti. Žene u Srbiji nisu vlasnici nekretnina tako da ne mogu podići kredit jer nemaju šta da stave pod hipotekom. Ako to urade uz pomoć supruga ili drugog člana porodice opet nisu nezavisne u odlučivanju. Porodica mi je na prvom mestu ali verujem u moć ženske preduzimljivosti samo nam treba pružiti priliku. I to onim ženama koje su same izgradile nešto u životu, zaključuje ova vredna žena koja je nedavno Udruženje žena preduzetnica proglasilo za “ženu zmaja”. Reč je o tradicionalnom priznanju koje se svake godine uručuje najuspešnijim ženama kao “cvet uspeha”.15571081_1137732306343147_796617921_n

Ovaj tekst je urađen u okviru projekta „Zlatne ruke“ koji je sufinansirala Uprava za kulturu Grada Niša

 

 

 

Takođe pročitajte

Boban iz Niša, jedan je od najvećih kolekcinara i uzgajivača kaktusa

U kaktuse se zaljubio pre tri decenije i ta ljubav samo raste jer je opčinjen …

Jedan komentar

  1. Stvarno su im svi proizvodi vrhunski. Nisu ni skupi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.