Biljoberi hvataju poslednji voz

Vreme za skupljanje najvećeg broja lekovitih biljaka polako prolazi pa ako još niste pravo je vreme da dopunite kućne biljne apoteke onim što se još uvek može naći u prirodi.

lekovito bilje korpa pletenaNovica Vidojković, poznati travar iz Kunovice na obroncima Suve planine upućuje nas da se na nadmorskoj visini od 600 do 800 metara još uvek mogu naći „vranilova trava“ ili „divlji origano“, „rtanjski čaj“ i „žalfija“. Ove tri biljke prihvatljive su i za početnike jer se lako mogu prepoznati u prirodi a imaju širok spektar delovanja pa vas cele zime mogu štititi od upala, infekcija, stomačnih problema i nesanice. Zajedno sa dr Ljubinkom Stojković i još par zaljubljenika u prirodu pristao je da nam pruži „edukaciju“ na licu mesta.

vranilova trava
vranilova trava

„Ima još biljaka ali su već „prezrele“ pa ne bih preporučio onima koji se ne razumeju da ih beru. Recimo, kada se na cvetu kantariona pojave crne bobice takvu biljku treba koristiti veoma oprezno jer su one toksične. Novica se ceo svoj život druži sa biljkama i nije mu teško da pređe na desetine kilometara svaki dan. Ovi krajevi su oduvek bili omiljeni onima koji tragaju za zakopanim blagom jer o tome govore brojne legende i predanja. O tome da li se neko obogatio nema pouzdanih podataka. Ustvari, „blago“ je nadohvat ruke, samo ko to hoće da shvati.

rtanjski čaj
rtanjski čaj

„U snagu biljaka verujem od malena jer u ovim krajevima nije bilo lekara pa smo morali biti botaničari. Svaku biljku koju preporučim nekom prvo sam ja isprobao.

travar novica vidojkovicU suštini svaka biljka ima neko lekovito dejstvo ali izbegavam one koje imaju više štetnih nego korisnih materija. Nema potrebe rizikovati jer priroda nudi toliko izbora. Priroda je izdašna ali je čovek proklet. Dolaze traktorima da skupljaju žalfiju. I nije to problem, treba da zarade. Ali, čupaju je iz korena a taj koren nije lekovit nego je štetan. A kada jednom iščupate biljku iz njenog staništa nema ko da dođe da je posadi, uništili ste je zauvek, apeluje Novica.

žalfija
žalfija

Takođe pročitajte

Peti foto konkurs OBJEKTIVno Vranje – „Verski objekti(v)“

Centar za medijsku transparentnost i društvenu odgovornost (CMTDO) iz Vranja, već petu godinu za redom …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.