Biljne amajlije za ljubav, zdravlje i blagostanje

Nebitno je da li verujete u legende i narodna predanja, koja se vekovima prenose sa kolena na koleno, sam odlazak u prirodu  oplemenjuje  organizam i podiže imunitet. Dovoljno je da sa grupom probranih prijatelja krenete do prve planine ili livade i da uživate u prelepom mirisu  biljaka koje  vas okružuju. Ako usput primetite neku od ovih biljaka ne bi bilo loše da znate koje „moći“ imaju,  preporučuje nam dr Ljubinka Stojković, fito terapeut iz Niša.

rtanj biljoberiRtanj, čarobna planina, na svojim livadama  čuva predivne  biljke od kojih  mogu da se pripreme  biljne  amajlije. Sedmog jula ,na dan Svetog Jovana  Biljobera beru se  biljke  i upliću u venčiće uz pesmu i nezaobilaznim crvenim koncem. Ivanjsko cveće, bela  i žuta  hajdučica , zvončići, smilje, kantarion, različak , trava iva, podubica, pucavac …  Nižu se  jedna za drugom pod spretnim prstima biljobera. Prvi venčić  se  nosi  na glavi, a ostali  venčići se  pletu  za kuću  i sa puno ljubavi  okače iznad  ulaza  da zaštite ukućane   svojom energijom.

Po  narodonom predanju , prvi  biljoberi i dobri poznavaoci  bilja  bile su Vile, devojke  zlatne kose, obučene u duge  bele  haljine .Volele  su da plešu  na livadi  u noći punoj meseca dok se  njihova zlatna kosa uplitala  u livadsko cveće. Otuda legenda da postoji  vilinsko kolo  i da onaj ko posegne  za  vilom  i pruži joj ruku  ostaje zajedno sa njom .biljoberi

Pazarče

Prelepa  biljka ,koja ima tanke  grančice, a na njima u nizu su poređanjani  žuti cvetovi nalik  na klasje pšenice. Po legendi  biljku su  uvek sa sobom  nosili Jevreji, poznati kao uspešni trgovci. Možete  da je  nosite u novčaniku kao grančicu ili  venčić.

pucavacPucavac –silene vulgaris

Biljka pucavac, sunčeva trava ,pušina, trava od uroka. Raste na  livadama i pašnjacima. Bere se od aprila do kraja avgusta.

Koristi se  mlado lišće, pupoljci i cvetovi. Listovi  mogu da se upotrebe za salatu, variva ili  čorbe, prilog uz riblje specijalitete. Biljka raste u visinu, pri  čemu na vrhu obrazuje pupoljke sa mehurasto naduvenom čašicom. Ako čašicu stisnete pri vrhu i udarite po nadlanici, ona pukne. Otuda ime  pucavac .

Po narodnom verovanju, biljna amajlija, čuva od uroka. Nosi se sa sobom ili upliće u venčić .

Detelina  sa  četiri listadetelina sa cetiri lista

Može se  naći na livadi. Prelepa, maslinasto  zelene  boje, skrivena među svojim trolisnim drugaricama. Nosi se sa  sobom kao amajlija. Po legendi pomaže u ostvarenju želja .

Zemaljski ključevi

zemaljski kljuceviPo legendi biljna amajlija koja otvara sva  vrata. Nosi se  u crvenoj platnenoj vrećici zajedno sa napred navedenim biljkama. Bere  se  po kalendaru najčešće u ranu  zoru, kad se  budi jutro. Biljka je neobičnog oblika. Poznaju je  dugogodišnji  biljoberi .

Seme  belog lukaseme belog luka

Biljni supsrat , trava za dug život  i večnu mladost. Po legendi vile koriste  ovaj eliksir da bi dugo bile mlade.

Livadna kozja brada (Tragopogon pratensis L.)

Dvogodišnja zeljasta biljka čiji su listovi su poređani naizmenično u nizu. U  donjem redu su  duguljastog oblika, a u gornjem uspravno postavljeni. Na  vrhovima su cvetne glavice, promera oko pet centimetra. Seme kozije  brade je u obliku, padobranca, i naliči na cvet maslačka u fazi precvetanja. Po sastavu  medonosna  biljka. U narodu se  smatra  biljnom amajlijom za ljubav .

raskovnikRaskovnik

Postoji  legenda da ova biljka svojom energijom otvara  vrata. Kopači zlata tragaju za njom. Postoji  muški i ženski raskovnik. Biljka je korenasta a svojim oblikom podseća  na muško, odnosno žensko telo. Bere se po kalendaru, u noći izmedju  petog i  šestog  maja, uoči  Đurđevdana jer se u narodu smatra da tada ima najveću  moć i najjaču energiju. Nosi se  u paru, u platnenoj  crvenoj vrećici i  smatra se da je izuzetno jaka biljna amajlija. Pronalaze je  vešti, dugogodišnji biljoberi. Postoji  slična  biljka koja nosi ime  mandragora  ali po dejstvu i energiji se razlikuje od raskovnika.
Zovu je  još i kornjačina trava jer smatraju da je kornjača poznavalac i čuvar ove biljke.ivanjsko cvece

Dr  Ljubinka Stojković

Ordinacija  ,,Wizard ,,

060 014 8 955

 

Takođe pročitajte

„Zvuci Ulica – Tri godine života u Kini“ – može li knjiga doneti muziku?

„Zvuci Ulica – Tri godine života u Kini“ prvi je roman Dušana Crkvenjakova u kojoj …

Jedan komentar

  1. Hoće li neko da objavi sliku biljke pazarče.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.