BILJANA PIPOVIĆ – Orvel je bio u pravu

U konkurenciji 200 entuzijasta, kreativnih i motivisanih pedagoga iz šest bivših jugoslovenskih republika profesorka vlasotinačke Gimnazije Biljana Milosavljević Pipović proglašena je za jednu od 45 najboljih nastavnika.

Pre samo mesec dana pripala joj je i Oktobarska nagrada opštine Vlasotince za „postignute rezultate u radu…“

„Ova priznanja su mi potvrda da je ono što radim dobro i da istrajem u tome. Moram priznati da mnogo toga dugujem svojim učenicima koji me inspirišu, koji me motivišu da svaki čas bude drugačiji, da svaki čas bude i drugačiji i još bolji od prethodnog. Zbog njih se trudim da časovi engleskog budu ne samo ono što moraju da pohađaju već nešto u čemu rado učestvuju. Nešto što ih podstiče da misle, kritički i kreativno, što budi kreativnost i želju da saznaju, da nauče. Mnogi moji učenici su dokaz da pozitivno utičemo jedni na druge. Mi verujemo da nebo nije granica. I da uvek može bolje i da uvek ima nešto čemu treba stremiti, kaže omiljena profesorka mnogim generacijama.

„Iz iskustva znam da je Džordž Orvel bio itekako u pravu kada je rekao da svaka generacija misli da je pametnija od one koja je bila pre nje, ali i mudrija od one koja dolazi za njom. To je tako tačno! Svaka generacija iznedri mnoštvo divnih mladih ljudi koje ne treba posebno motivisati već samo malo pogurati u pravom smeru, pokazati šta sve postoji, šta sve mogu raditi i kako doprineti da im svakodnevni život bude bolji i ispunjeniji. Ja sam naučila kako da porepoznam kvalitete i interesovanja svojih učenika, da ih vidim kao ličnosti koje zanimaju različite stvari i ako mogu tako da kažem odigram baš tu kartu. Moji učenici su dobri i pametni, ja se samo potrudim da nađem pravo dugme i pritisnem ga. Ostalo je lako! Mnoge divne i velike stvari uradimo a oni nisu ni svesni svoje uloge u tome. Tek kada odu dalje, pa mi se obrate sa željom da im napišem pismo preporuke za neku stipendiju ili posao shvate koliko toga su uradili za vreme srednje škole i prosto budu ponosni na sebe baš kao što sam i ja ponosna na njih, puna je hvale za svoje učenike  profesorka Biljana čija je biografija diplomiranog filologa za engleski jezik i književnost prepuna i drugih pedagoških aktivnosti.

Od 2006. godine je mentor talentovanim učenicima polaznicima Regionalnog centra za talente u Vranju, kao i predavač u okviru Zimske škole koju Centar organizuje za svoje polaznike. Sa svojim učenicima devet puta je osvajala treće mesto na Republičkom takmičenju za talentovane učenike u disciplini engleski jezik i jednom drugo, a osam puta prvo mesto u kategoriji istraživačkih radova na Republičkoj smotri istraživačkih radova. Pod njenim mentorstvom, učenici Gimnazije u Vlasotincu učestvuju u medjunarodnim eTwinning projektima koji su od 2015. godine dobili osam Nacionalnih oznaka kvaliteta kao i devet Evropskih oznaka koje dodeljuje Evropska komisija za obrazovanje. Inicijator je i organizator medjunarodnih obrazovno-kulturnih razmena u svojoj školi. Mentor je English Club-a čiji članovi mogu da budu svi zainteresovani učenici koji pohadjaju Gimnaziju. Pored tematskih radionica, poetskih i muzičkih večeri, članovi su uključeni i u humanitarne aktivnosti koje Biljana organizuje u saradnji sa institucijama u Vlasotincu – Turističkom organizacijom, Centrom za socijalni rad, Narodnom bibliotekom, te nevladinim organizacijama. Od 2011., ona je autor i realizator sedam seminara koje je kao oblik stručnog usavršavanja odobrilo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. I sama se stalno usavršava pa je kao stipendista Američke vlade 2012. godine završila Uvod u pedagogiju predavanja engleskog jezika govornicima drugih jezika (TESOL metoda) na Univerzitetu Oregon, SAD; 2015. je u Hamburgu pohadjala eTwinning seminar za nastavnike koji rade u školama u nedovoljno razvijenim područjima kao predstavnik Fondacije Tempus, a 2016. je na Fakultetu Uni for Life u Gracu stekla zvanje Edukator za zaštitu životinja.

Trenutno se najviše interesuje za primenu projektne i problemske nastave, kao i heurističkog pristupa sa ciljem razvijanja učeničkih kompetencija i veština za 21. vek.

ŠTA JE ANN_EX_YU?
ANN_EX_YU je asocijacija nastavnika formirana od visokokvalitetnih lidera iz obrazovanja spremnih da oko sebe okupe sve entuzijaste i učiteljske lidere iz svih država sa prostora bivše Jugoslavije spremnih da zajedničkim snagama afirmišu i motivišu najbolje nastavnike da mijenjaju sliku obrazovanja u ovom dijelu svijeta.Ova Asocijacija je raspisala Javni poziv, Na Javni poziv, u periodu od 10. aprila do 25. avgusta 2019. godine, javilo se 225 nastavnika iz 6 država sa prostora bivše Jugoslavije. Od 225 prijavljenih kandidata, njih 78 je ispunilo kriterijume da postane punopravni član ANN_EX_YU, a 45 da ponese Titulu Najbolji nastavnik bivše Jugoslavije.Bilo je potrebno ispuniti 15 od 27 kriterijuma za punopravno članstvo u Asocijacji, a 20 i više ta priznanje Najbolji nastavnik. 3.Generacija najboljih nastavnika EX YU je 2. novembra u u Beogradu, na 3.balkanskoj konferenciji, proglašena za Najbolje nasatvnike EX_YU.
Ovaj sadržaj je deo projekat koji je sufininsirala opština Vlasotince. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Takođe pročitajte

Dela Petra Čuja u poljima lavande u Tamnjanici

Polja lavande u Tamnjanici 29.juna po četvrti put biće galerija na otvorenom a svoja dela …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.