subota , 14 decembra 2019
Početna / KATEDRA / BILJANA PIPOVIĆ – Orvel je bio u pravu

BILJANA PIPOVIĆ – Orvel je bio u pravu

U konkurenciji 200 entuzijasta, kreativnih i motivisanih pedagoga iz šest bivših jugoslovenskih republika profesorka vlasotinačke Gimnazije Biljana Milosavljević Pipović proglašena je za jednu od 45 najboljih nastavnika.

Pre samo mesec dana pripala joj je i Oktobarska nagrada opštine Vlasotince za “postignute rezultate u radu…”

“Ova priznanja su mi potvrda da je ono što radim dobro i da istrajem u tome. Moram priznati da mnogo toga dugujem svojim učenicima koji me inspirišu, koji me motivišu da svaki čas bude drugačiji, da svaki čas bude i drugačiji i još bolji od prethodnog. Zbog njih se trudim da časovi engleskog budu ne samo ono što moraju da pohađaju već nešto u čemu rado učestvuju. Nešto što ih podstiče da misle, kritički i kreativno, što budi kreativnost i želju da saznaju, da nauče. Mnogi moji učenici su dokaz da pozitivno utičemo jedni na druge. Mi verujemo da nebo nije granica. I da uvek može bolje i da uvek ima nešto čemu treba stremiti, kaže omiljena profesorka mnogim generacijama.

“Iz iskustva znam da je Džordž Orvel bio itekako u pravu kada je rekao da svaka generacija misli da je pametnija od one koja je bila pre nje, ali i mudrija od one koja dolazi za njom. To je tako tačno! Svaka generacija iznedri mnoštvo divnih mladih ljudi koje ne treba posebno motivisati već samo malo pogurati u pravom smeru, pokazati šta sve postoji, šta sve mogu raditi i kako doprineti da im svakodnevni život bude bolji i ispunjeniji. Ja sam naučila kako da porepoznam kvalitete i interesovanja svojih učenika, da ih vidim kao ličnosti koje zanimaju različite stvari i ako mogu tako da kažem odigram baš tu kartu. Moji učenici su dobri i pametni, ja se samo potrudim da nađem pravo dugme i pritisnem ga. Ostalo je lako! Mnoge divne i velike stvari uradimo a oni nisu ni svesni svoje uloge u tome. Tek kada odu dalje, pa mi se obrate sa željom da im napišem pismo preporuke za neku stipendiju ili posao shvate koliko toga su uradili za vreme srednje škole i prosto budu ponosni na sebe baš kao što sam i ja ponosna na njih, puna je hvale za svoje učenike  profesorka Biljana čija je biografija diplomiranog filologa za engleski jezik i književnost prepuna i drugih pedagoških aktivnosti.

Od 2006. godine je mentor talentovanim učenicima polaznicima Regionalnog centra za talente u Vranju, kao i predavač u okviru Zimske škole koju Centar organizuje za svoje polaznike. Sa svojim učenicima devet puta je osvajala treće mesto na Republičkom takmičenju za talentovane učenike u disciplini engleski jezik i jednom drugo, a osam puta prvo mesto u kategoriji istraživačkih radova na Republičkoj smotri istraživačkih radova. Pod njenim mentorstvom, učenici Gimnazije u Vlasotincu učestvuju u medjunarodnim eTwinning projektima koji su od 2015. godine dobili osam Nacionalnih oznaka kvaliteta kao i devet Evropskih oznaka koje dodeljuje Evropska komisija za obrazovanje. Inicijator je i organizator medjunarodnih obrazovno-kulturnih razmena u svojoj školi. Mentor je English Club-a čiji članovi mogu da budu svi zainteresovani učenici koji pohadjaju Gimnaziju. Pored tematskih radionica, poetskih i muzičkih večeri, članovi su uključeni i u humanitarne aktivnosti koje Biljana organizuje u saradnji sa institucijama u Vlasotincu – Turističkom organizacijom, Centrom za socijalni rad, Narodnom bibliotekom, te nevladinim organizacijama. Od 2011., ona je autor i realizator sedam seminara koje je kao oblik stručnog usavršavanja odobrilo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. I sama se stalno usavršava pa je kao stipendista Američke vlade 2012. godine završila Uvod u pedagogiju predavanja engleskog jezika govornicima drugih jezika (TESOL metoda) na Univerzitetu Oregon, SAD; 2015. je u Hamburgu pohadjala eTwinning seminar za nastavnike koji rade u školama u nedovoljno razvijenim područjima kao predstavnik Fondacije Tempus, a 2016. je na Fakultetu Uni for Life u Gracu stekla zvanje Edukator za zaštitu životinja.

Trenutno se najviše interesuje za primenu projektne i problemske nastave, kao i heurističkog pristupa sa ciljem razvijanja učeničkih kompetencija i veština za 21. vek.

ŠTA JE ANN_EX_YU?
ANN_EX_YU je asocijacija nastavnika formirana od visokokvalitetnih lidera iz obrazovanja spremnih da oko sebe okupe sve entuzijaste i učiteljske lidere iz svih država sa prostora bivše Jugoslavije spremnih da zajedničkim snagama afirmišu i motivišu najbolje nastavnike da mijenjaju sliku obrazovanja u ovom dijelu svijeta.Ova Asocijacija je raspisala Javni poziv, Na Javni poziv, u periodu od 10. aprila do 25. avgusta 2019. godine, javilo se 225 nastavnika iz 6 država sa prostora bivše Jugoslavije. Od 225 prijavljenih kandidata, njih 78 je ispunilo kriterijume da postane punopravni član ANN_EX_YU, a 45 da ponese Titulu Najbolji nastavnik bivše Jugoslavije.Bilo je potrebno ispuniti 15 od 27 kriterijuma za punopravno članstvo u Asocijacji, a 20 i više ta priznanje Najbolji nastavnik. 3.Generacija najboljih nastavnika EX YU je 2. novembra u u Beogradu, na 3.balkanskoj konferenciji, proglašena za Najbolje nasatvnike EX_YU.
Ovaj sadržaj je deo projekat koji je sufininsirala opština Vlasotince. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Takođe pročitajte

Crteži “Pejzaži Vlasotinca” Aleksandra Spasića pred publikom

Izložba  24 crteža “Pejsaži Vlasotinca” Aleksandra Spasića  otvorena je sinoć u Galeriji vlasotinačkog Kulturnog centra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.