četvrtak , 23 septembra 2021

Besplatno testiranje na HIV – rezultati za 30 minuta

Institut za javno zdravlje Niš, Odsek za polno prenosive infekcije, u saradnji sa Studentskim centrom Niš učestvuje u obeležavanju Četvrte evropske nedelje testiranja na HIV i hepatitise. Sutra i prekosutra (utorak i sreda), biće organozovano testiranje na HIV brzim testovima (uzorak krvi iz jagodice prsta), sa izdavanjem rezultata u roku od 30 minuta.

Testiranje će biti obavljeno u studentskom domu –paviljon 3, kod Medicinskog fakulteta u Nišu i namenjeno je studentima Univerziteta u Nišu.

Testiranje je anonimno, poverljivo, dobrovoljno, uz savetovanje sa lekarima iz Instituta za javno zdravlje Niš, specijalizovanim za rad u ovoj oblasti.Za potrebe testiranja nisu potrebene zdravstvene knjižice niti lične isprave! Dovoljno je da se zainteresovani studenti u zakazanom terminu testiranja jave na punktu u navedenom studentskom domu!

Raspored testiranja:
1. Dom kod Medicinskog fakulteta, paviljon 3 – utorak, 22. novembar od 18:30 do 22:00
2. Dom kod Medicinskog fakulteta, paviljon 3 – sreda, 23. novembar od 18:30 do 22:00

“Cilj akcije je podizanje svesti kod što većeg broja ljudi o rizicima za inficiranje, dobrobiti testiranja i razumevanja da postoji uspešno lečenje, te da zato treba da znaju svoj HIV i/ili hepatitis status. Svaka treća osoba od procenjenih 3000 osoba koje žive sa HIV-om danas u Srbiji ne zna da je inficirana HIV-om (IZJZ Srbije„Milan Jovanović Batut”). Polovina osoba inficiranih HIV-om dijagnostikuje se kasno, u uznapredovalom stadijumu HIV infekcije, što odgađa započinjanje lečenja, kaže prof. dr Biljana Kocić, šef Odseka za polno prenosive infekcije IZJZ Niš.

Naša sagovornica ukazuje da je svaka treća osoba kod koje je novodijagnostikovana HIV infekcija u našoj zemlji uzrasta 15–29 godina, pri čemu je značajan udeo mladih iz populacije studenata koja je prepoznata kao jedna od posebno vulnerabilnih populacija.

“Povećanje obima testiranja na HIV je imperativ za javno zdravlje u širem smislu, kako bi se povećao broj osoba koje su svesne svog infektivnog statusa – tako se smanjuje rizik od obolevanja i umiranja osoba inficiranih HIV-om, smanjuje se mogućnost za prenos HIV-a na druge osobe, a takođe se pokazalo kao ekonomski opravdan pristup. Testiranje na HIV je danas deo odgovornog ponašanja, Svuda u svetu, kao i kod nas, strah od stigmatizacije i/ili diskriminacije povezane sa HIV-om, nedovoljno znanja, predrasude, nedovoljna dostupnost besplatnog testiranja na HIV praćenog savetovanjem u zdravstvenom sistemu, su samo neke od prepoznatih barijera sa kojima se susreću osobe sa rizičnim ponašanjem iz posebno vulnerabilnih populacija, a koje bi imale najviše koristi od blagovremenog dijagnostikovanja HIV infekcije, navodi profesorka Kocić.

Takođe pročitajte

Mila iz Niša “osvojila” Beč za godinu dana

Mlada Nišlijka Mila Branković postigla je najbolji uspeh u svom razredu u osnovnoj školi u …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.