Besplatne zdravstvene konsultacije na DokTok-u

Prema zvaničnim statističkim podacima, u Srbiji svake godine imamo oko 4.600 novootkrivenih pacijenata sa rakom dojke, od čega godišnje umire oko 1.600.

Povodom Međunarodnog dana žena, DokTok platforma za zdravstvene konsultacije organizuje novi DokTok Talks, online događaj na kom će govoriti specijalista za bolesti dojke ove platforme, onkohirurg, dr Miloš Počekovac. On će pričati o zdravlju žena, važnosti preventivnih pregleda dojke, kao i redovnim samopregledima i šta oni obuhvataju, ali će i odgovarati na sva vaša pitanja. DokTok Talks će se održati u utorak, 8. marta u 18h putem live uključenja na Instagram profilu platforme.

Prema zvaničnim podacima, u svetu se godišnje otkrije 1.670.000 novih slučajeva, dok na godišnjem nivou od raka dojke umire 522.000, što čini skoro jednu trećinu ukupnog broja obolelih. Na osnovu ovih statističkih podataka možemo zaključiti da se radi o vrlo ozbiljnom zdravstvenom problemu, što zahteva ozbiljan pristup u dijagnozi, lečenju i prevenciji raka dojke, gde se ističu redovni samopregledi, ali i konsultacije sa lekarom ukoliko postoje neke nedoumice. Putem telemedicine, sada je i ovo znatno olakšano, te stručnjaci iz ove oblasti postaju dostupni u svakom trenutku, kako bi vam pružili adekvatne savete, asistenciju oko pravilnog samopregleda dojki i uputili vas na sledeći korak ukoliko je to potrebno.

Na važnost redovnog pregleda i samopregleda ukazuje i dr Počekovac:

Samopregled dojki se vrši jednom mesečno, obično između 5. i 12. dana menstrualnog ciklusa. Preporuka je i da se samopregled obavlja tokom i nakon tuširanja jer voda i sapunica omekšavaju kožu što olakšava samopregled, odnosno bolje se opipavaju promene na dojkama. Samopregled se obavlja i u ležećem položaju jer se tako bolje opipavaju promene koje se nalaze u donjim delovima dojke, za razliku od stojećeg i sedećeg položaja gde se bolje opipavaju promene u gornjim delovima dojki.”

Što se tiče simptoma raka dojke, oni u početku praktično ne postoje, ali kako bolest napreduje počinju da se javljaju kvržice, čvorići, otok pazušnih jama, bol i osetljivost tkiva dojke, pa sve do ulceracija.

“Zbog normalnih hormonalnih promena koje utiču na tkivo dojke, potrebno je izabrati isti dan u mesecu kako bi se uočile normalne promena koje se dešavaju u tkivu dojke. Preporuka je da se samopregled obavlja pred kraj menstrualnog ciklusa jer tada hormonalne promene najmanje utiču na tkivo dojke i u tom periodu su dojke najmanje osetljive,” dodaje dr Počekovac, sa kojim se možete konsultovati na DokTok platformi svakog utorka od 18 do 20 časova.

Ukoliko imate pitanja ili nedoumice na ovu temu, više informacija možete pronaći na DokTok portalu, a ako želite da čujete mišljenje dr Miloša Počekovca, svoja pitanja možete slati putem DokTok društvenih mreža sve do utorka, kada će na ista odgovarati u okviru live događaja DokTok Talks u 18h, na Instagram profilu platforme.

Za više informacija o ovoj i drugim temama vezanim za vaše zdravlje, konsultujte stručnjake različitih specijalnosti koji vas čekaju na DokToku, platformi za zdravstvene i psihološke konsultacije. Kreirajte svoj profil na www.doktok.rs i zakažite svoju konsultaciju!

Takođe pročitajte

NURDOR – Praznična radost puni kutija za hrabrost

Terapije malignih bolesti su često invazivne i iscrpljujuće. Kod dece svaka bol i neprijatnost izazivaju …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.