nedelja , 7 marta 2021
Oleg Kirijev

Besplatan koncert Olega Kirijeva u Nišu

Nakon što su pre mesec dana imale priliku da ga slušaju na onlajn džez festivalu, Nišlije će i u utorak, 6.oktobra moći ponovo da uživaju u muzici saksofoniste Olega Kirijeva, prvog muzičara u Rusiji koji je spojio etno džez motive i tradicionalno baškirsko pevanje iz grla.

Njega će na klaviru pratiti Dragan Ćalina, pijanista iz Beograda. Koncert će biti održan u Velikoj Sali Niškog kulturnog centra, sa početkom u 19 sati, a ulaz je besplatan.

Oleg Kirijev muzičku karijeru je započeo 1985. godine. U periodu kada etnička muzika zadobija interesovanje muzičara širom sveta, Oleg osniva grupu pod imenom Orlan koja kasnije postaje veoma popularna među sovjetskom publikom.

Zahvaljujući stipendiji, pohađao je časove kod Bada Šenka. Godine 1996. je osvojio specijalnu nagradu za izvanredno izvođenje na Montru Džez festivalu u Švajcarskoj. Tada je privukao pažnju međunarodne zajednice džez muzičara čime mu se otvaraju vrata brojnih džez klubova širom sveta. Pod uticajem bibop i tradicionalnog džeza, pridodatih afričkih ritmova, latinoameričkog džeza i baškirske tradicinalne muzike, Oleg kreira i usavršava svoj jedinstveni stil. Njegova diskografija obuhvata petnaestak albuma različitih žanrova džez muzike. Izdanje Mandala (2007) je nominovano za Gremi nagradu u kategoriji najboljeg savremenog džez albuma. Etno-džez projekat Feng Šui džez pozorišta je takođe bio nominovan za Gremi nagradu (2008).

 

Izvor: Novosti 

Takođe pročitajte

„Istorijski zabavnik – ozbiljno zabavne priče od Drave do Južne Morave”

Nova knjiga Jež izdavaštva „Istorijski zabavnik – ozbiljno zabavne priče od Drave do Južne Morave“ …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.