Beseda kojom je književnik Dragan Velikić otvorio Nišvil džez teatar

NINov dvostruko nagrađivani književnik Dragan Velikić otvorio je u Nišu sedmi Internacionalani Nisville Jazz Teatar pod sloganom “Uprkos tuzi” kojim zapravo počinje ovogodišnji muzički 29.Nišvil Jazz Festival.

” Festivali su fešte…slavlja… veselje.
Svaki festival pa tako i ovaj naš Nisville.
Radost u ime života.Kako onda to poslednje- života- povezati sa tugom.
Paradoks postoji samo na prvi pogled. Ne toliko zbog toga što je i tuga sastavni deo svakog života. već zato jer je pozorište, istinito i živo pozorište, večiti propitivač svih aspekata tog teškog, a toliko nam dragon života, koji ne staje i ne prestaje da nas mami ni u u tragičnim okolnostima.
Tragedija nas je sve zadesila ovog maja.Tragedija nad kojom ostajemo nemi, prepuni pitanja bez odgovora. I nismo ni prvi ni poslednji u tom jadu.Više od dve i po hiljade godina pozorište pokušava da otključa tu tajnu,da prodre u suštinu ljudske tragedije i tuge, da jj uzme meru, nađe objašnjenje, da vidi možemo li nešto iz doživljenog da naučimo, da promenimo. Te odgovore nastavljamo zajedno da tražimo ovog avgusta i mi, ovde u Nišu. Sa nadom d izađemo bolji i jači, uprkos tuzi. A tu nadu najbolje reflektuje naziv jednog od programa pred nama ( pozorišna radionica) -POKRENI SE,KRENI I PRIMENI.
A znamo dobro da je smisao u: PROMENI!
Proglašavam VII Internacionalni Nisville Jazz TEATARSKI Festival 2023 otvorenim!

Takođe pročitajte

Naša SELA – podrška ruralnom turizmu na jugu Srbije

U okviru Međunarodnog sajma turizma u Beogradu promovisan je novi sajt www.nasasela.rs kao podrška ruralnom turizmu …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.