Bela Palanka – prestonica banica

Više od 300 takmičara prijavilo se ove godine za nadmetanje u spravljanju najbolje banice na manifestaciji koja se tradicionalno održava u Beloj Palanci.

Ljubitelji tradicionalnih pita (banica) ali i oni koji vole neobične ukuse mogu na jednom mestu probati sve moguće kombinacije.

“Banice su ovde jedinstvene jer se spremaju na tradicionalni način, po receptu naših baka. Najbolja banica je ona sa domaćim sirom, kozjim ili ovčijim, ljutim papričicama ili običnim, takozvanim paprikama vrtkama iz belopalanačkog kraja – objašnjava Slavica Janačković, koja je prošle godine ponela titulu najbolje domaćice u spremanju banice.

Predsednik opštine Bela Palanka Goran Miljković kaže da su “Dani banice” iz godine u godinu posećeniji i da su veoma privlačni stranim turistima.

“Prošle godine je bilo više od 5.000 stranih turista, uglavnom iz Bugarske. I ove godine očekujemo da barem 30.000 ljudi prođe Belom Palankom za vreme manifestacije. Ove godine imamo i 310 učesnika na takmičenju u “Danima banice” i preko 100 na Sajmu starih zanata, koji se takođe održava u Palanci. Mi smo prepoznali da kroz ovaj proizvod i manifestaciju koju smo pokrenuli 2006. godine, zapravo imamo dobru promociju našeg kraja, koja može da bude veliki benefit i podrška razvoju turizma, a samim tim i ekonomskom razvoju u našoj opštini – rekao je Miljković.

Takođe pročitajte

Posle Meklaflina na niškoj Tvrđavi JANY McPHERSON nastupa na Nišvilu!

Zvezda u usponu latino džez muzike, kubanska pijanistkinja, pevačica i kompozitor Dženi Mekferson nastupiće sa …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.