Batik kao modni izraz Jelene Dimitrijević

Jelena Dimitrijević (27) iz Niša uspela je da na originalan način uz pomoć drevne, istočnjačke tehnike spoji umetnost i odevanje ali i da već tri godine „pliva“ kroz neizvesne vode preduzetništva. Odmah nakon diplomiranja otvorila je atelje i sama sebi je poslodavac.

jelena dimitirjevic marame batikBatik je bio samo deo predmeta tokom studiranja na novopazarskom Internacionalnom fakultetu gde je Jelena diplomirala 2012.godine. Nije ni sanjala da će joj to jednog dana biti izvor prihoda. Jelena kaže da nije imala dilemu nakon diplomiranja, htela je da radi ono što voli i za šta se školovala. U svoj talenat i znanje bila je sigurna ali o „papirologiji“ nije znala ništa i smatra da je to najveći problem ne samo početnika već svih koji žele da uredno prijave svoju delatnost ili „hobi“ i plaćaju državi doprinose.modna revija jelena dimitrijevic

„Nisam bila spremna da rizikujem i radim „na crno“. Mogla sam da se švercujem i glumim dizajnera od kuće ali to što sam otvorila lokal donelo mi je ozbiljnost i odgovornost. Ovih desetak kvadrata su „moj svet“, mesto gde ja stvaram i komuniciram sa kupcima. Privilegija raditi posao koji volite i još kada uspeti da živite od toga, to je podstrek, kaže Jelena koja je svesna da svakog meseca kreće ispočetka jer uvek iznova mora zaraditi prvo za doprinose i kiriju, materijal a za nju…ne žali se za sada.

„Marame koje oslikavam mi daju sigurnost jer njih najlakše prodam a dizajniranje odeće mi daje umetničku slobodu i mislim da sam dobro uklopila te dve bitne potrebe. Naravno, i društvene mreže su neiscrpno tržište ali meni prija i kontakt sa kupcima koji dođu u lokal u Kalči. Uglavnom su to starije gospođe dok mlađi uglavnom do mojih kreacija dolaze putem Fejsbuk stranice, veli Jelena.

foto Danijel Nikolić
foto Danijel Nikolić

Jelena je dobro poznata damama od stila i ukusa u Nišu ali je se zahvaljujući modnim portalima i društvenim mrežama probija i do tržišta drugih gradova. Njene marame su već prepoznatljive i van granica Srbije a tokom ovogodišnjih Filmskih susreta imala je dve uspešne modne revije. Takođe, predvodila je i grupu kreativaca koji su oblačili i oslikavali platane u Balkanskoj ulici, u centru Niša, u sklopu akcije „Za lepši Niš“

Pokrenuće i radionice za decu koja žele da nauče ovu tehniku. Jelena je uspešna i u drugim tehnikama oslikavanja tekstila ali joj je „batik“ kao tehnika omiljen. Reč batik potiče od javanske reči tik koja znači mrlja ili tačka. Ova umetnost se neguje u više oblasti, ali je centar umetnosti Centralna Java, gradovi kao što su Džogdžakarta, Solo, Cirebon, Pekalongan and Indramayu.

jelena dimitrijevic batikU poslednja dva do tri veka, „batik“ je postao osnovno sredstvo izražavanja duhovnih i kulturnih vrednosti jugoistočne Azije i jedan od najfinijih oblika izražavanja kulture ove regije. Razvojem tehnologije, boljom kontrolom i postojanošću boja, ova umetnost je ponovo dobila na popularnosti. Od 2009. godine batik tehnika je zaštićena od strane Uneska kao kulturno nasleđe Indonezije. Ovom tehnikom moguće je u kućnoj radionici izrađivati razne unikatne predmete, na primer, jastučnice, draperije, šalove i slično, kaže umetnica.

Ovaj tekst je urađen u okviru projekta „Zlatne ruke“ koji je sufinansirala Uprava za kulturu Grada Niša

Takođe pročitajte

Za 30. rođendan „Nišville“ angažuje 300 volontera!

Nišville Jazz Festival će u ovoj godini proslaviti dva jubileja, 30. godina postojanja i 15. …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.