Banja Slatina – preporuka bečkih lekara

Banja Slatina je smeštena u istoimenom izletničkom i rehabilitacionom centru na 217 m nadmorske visine, udaljena je od Laktaša 12 km.

Iako narodna etimologija kaže da ime Slatina potiče od rudokopa u kome se vadilo zlato i da se mesto prvobitno zvalo Zlatina, verovatnije je da je naselje dobilo ime po termalnom izvoru. To potvrđuje i Vuk Кaradžić, koji kaže: “Slatina je mesto gde izvire ili pišti voda slana ili nakisela voda. Bogati izvori termomineralne vode su verovatno jedan od razloga da je ovo područje naseljeno od davnina što potvrđuju i arheološki predmeti pronađeni u okolini banje kao i rimski novčići koji su pronađeni u slatinskom vrelu. Pored banjske vode Slatina ima i izvore pitke mineralne vode poznatih pod imenom „Кiseljaci“.
Intenzivnije korišćenje banje bilo je u turskom, organizovanije u austrougarskom i potpuno organizovano u periodu Кraljevine Jugoslavije, odnosno Vrbaske banovine. Čest način lečenja u Osmanskom carstvu bilo je kupanje u toploj vodi. Mnogi putopisci iz tog vremena spominju banje sa toplom vodom. Narod ih je nazivao „ilidže“.
Uspostavljanjem Vrbaske banovine 1929. godine otpočela je nova era u razvoju slatinske banje. Banska uprava je, naime, pokrenula i finansirala plansko i sistematsko uređenje banje.
Danas je banja Saltina sastavni je deo Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju „Dr Miroslav Zotović“. Na lokaciji u Slatini funkcioniše Odjeljenje za rehabilitaciju pacijenata sa reumatološkim oboljenjima, postoperativnim i posttraumatskim stanjima koje u procesu lečenja i rehabilitacije kombinuje primenu postulata struke i moderne medicinske tehnologije sa prirodnim blagodetima termomineralne vode i lekovitog blata (peloida).
Po svom sastavu voda u Slatini ubraja se u zemno-alkalne sulfatne, slabo salinične hipoterme. Ona leči sve vrste reumatizma (podagra, išijas, artrit, kostobolja), nervnih bolesti, neuralgija, neurastenija, histerija, internih bolesti (želuca, creva, bubrega, jetre) i ženskih bolesti.
Temperatura vode na izvoru je 42ºC. U sklopu banjskog kompleksa izgrađen je moderni kompleks peloidnih kupatila u kome se pružaju usluge balneoterapije (primena lekovitog blata i termomineralne vode u svrhu lečenja).
Iz austrougarskog perioda je i anegdota o dva bogata Banjolučanina, koji su otišli u Beč i od tamošnjeg lekara tražili da im preporuči banju za lečenje i odmor. Ne znajući odakle mu dolaze pacijenti, lekar im je kazao da daleko, u Bosni, kod varoši Banje Luke, postoji jedna veoma dobra i lekovita banja pod imenom Slatina i da bi bilo dobro da se tamo upute. Da u ovoj anegdoti ima nemalo istine potvrđuje i činjenica da su u to vrijeme u slatinsku banju iz Austrije dolazili mnogi ugledni gosti, pa čak i grofovi i baroni.

Takođe pročitajte

Festival CircleArt – Zelena promena je ženskog roda? – nagradni javni poziv za fotografiju

U okviru EU zelene nedelje, EU info point Niš i Festival reciklažne i cirkularne umetnosti …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.