Balkon u centru Niša ko oaza u Mediteranu

Sivilo zgrada u gradovima tek sporadično razbije poneki balkon sa cvećem a jedan takav je u Voždovoj ulici, preko puta Narodnog pozorišta, koji podseća na oazu u Mediteranu jer je ispunjen cvetovima oleandra.

oleandri nisNerium oleander ili kako ga još u narodu zovu leander ili lijander, poreklom je iz Azije i Japana, a može se videti kao samonikla biljka duž Mediterana. Vidi se da im je  vlasnik ovih niških oleandra veoma posvećen jer je biljka bogata cvetovima koji kao slap padaju preko ograde.nis centar

Inače, ime biljke je starogrčkog porekla od reči neros – vlažan. Lepota cvetova oleandera poznata je više od dve hiljade godina, i oni su krasili mnoge dvorove još od XVI veka. Zbog otpornosti i jednostavnog gajenja, kao i zbog lepote cvetova, postao je i jedna od najpoznatijih ukrasnih biljaka.

oleandri mediteran nisKorisno je i znati da su svi delovi biljke, ako se unesu u organizam,  veoma otrovni, zato ga nije preporučljivo saditi na mestima gde se igraju mala deca ili kućni ljubimci. Za orezivanje, sađenje ove biljke preporučuje se nošenje rukavica.

Takođe pročitajte

Početak brojnih manifestacija Miholjskim susretima u Boljaru

Sutra kalendarski počinje leto, a u vlasotinačkoj opštini obeležiće ga brojne manifestacije do septembra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.