Bajo iz Medveđe rešio misteriju osmeha Mona Lize

Predragu Lukoviću poznatijem kao Bajo istaknutom književniku i umetniku, koji se proslavio slikom „Portret jedne tajne“ uručio je danas zahvalnicu predsednik opštine Medveđa, dr Nebojša Arsić.

Predrag Bajo Luković, rodom iz sela Gajtana u opštini Medveđa, koji radi i živi u Beogradu, uspeo je da odgonetne zagonetni osmeh Mona Lize, remek-dela Leonarda da Vinčija i rešio najveću misteriju u istoriji umetnosti.

„Portret jedne tajne“ naslikao je 1982. godine kada je dokazao da je Mona Liza autoportret Leonarda da Vinčija, što je potvrđeno i kompjuterskom analizom u Njujorku 1986.godine. Tim umetničkim delom je njegovo ime postalo poznato širom sveta.

Zahvalnica mu je uručena za uspešnu saradnju i izuzetnu posvećenost rodnom kraju i samom doprinosu razvoju kulture u opštini Medveđa.

Posebna je čast kada našu Medveđu predstavlja tako veliki umetnik koji je slavu stekao vrednim radom i izuzetnim umetničkim talentom. Dokaz za to je i odlikovanje srebrnom medaljom za zasluge u umetnosti koja Vam je uručena na Dan državnosti od strane predsednika Republike Srbije.

U razgovoru sa predsednikom opštine Medveđa, Bajo Luković dogovorio je organizovanje izložbe u Kulturnom centru, gde bi bili izloženi njegovi umetnički radovi kao i radovi njegove ćerke, Nataše Luković, diplomiranog likovnog umetnika.

Takođe pročitajte

Andrija Milošević novi umetnički direktor Filmskih susreta

Na prvoj sednici novog Saveta 59. Festivala glumačkih ostvarenja igranog filma Filmski susreti Niš za …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.