„Babin zub“ protiv steriliteta i za bolje sportske rezultate

Babin zub ( volikac, babji zubi, veliki čičak ) korisna je kod steriliteta, hipogonadizma kod muškaraca,  za poboljšanje funkcije urinarnog trakta, smanjenje holesterola i kod arterioskleroze a zadnjih godina preparate koriste sportisti za jačanje i povećanje mase mišića. Smatra se da je jedan od razloga uspeha sportista tzv. „istočnog bloka” bio u korišćenju preparata ove biljke.

U knjizi „Naše lekovite neškodljive biljke“ autora Vlastimira i Dragana Stamenkovića do detalja je opisana ova jednogodišnja zeljasta biljka.

Koren tanak i kratak. Stablo poleglo, od osnove razgranato, grane duge do 6ocm, pokrivene dlakama. Listovi parno perasti, 6-8cm dugi, sa 4-8 pari listića. Listići sa kratkom drškom, pri osnovi srcasti, dugi 4-10mm. U pazuhu listova nalaze se pojedinačni petodelni cvetovi, na dugim drškama, uspravni. Čašica lako otpada, krunični listići su obrnutojajasti, do 7mm dugi, žuto obojeni. Plodovi zeleni, kada su zreli braon obojeni, sa 2-4 oštre bodlje. Biljka cveta aprila i maja, plodonosi od jula do septembra .

Babin zub raste na peskovitim i kamenitim toplim terenima, naročito u jugoistočnim delovima naše zemlje i Vojvodini. Lako se rasejava, tako što se bodljama zakači za gume vozila i noge životinja. Plodovi zadržavaju klijavost do 20 godina.

Koristi se nadzemni deo biljke u fazi cvetanja i ranog plodonošenja (Tribuli herba). Odseca se makazama (zaštititi ruke rukavicama!), ukloniti delove koji su promenili boju, grane grubo sasitniti i sušiti na promajnom mestu u hladu, da zadrži zelenu boju i sadržaj vlage da ne bude veći od 13%. Od 4-5kg sveže droge dobija se 1kg suve. Osušena biljka ima slab karakterističan miris i slatko-nagorak ukus. Ako se dobro uskladišti (nikako u najlonske kese i džakove!) upotrebljiva je i do 5 godina.

  • Babin zub u nadzemnom delu sadrži saponine (protodioscin, protogracilin), malo alkaloida (otrovan je za životinje!), bojene materije (kemferol, rutin i dr.), vitamin C, tanine, smole i dr. U plodovima sadrži do 5% masnih ulja, smole, a u korenu steroidne saponine (diosgenin, hlorogenin i dr.).

Farmakološkim i kliničkim ispitivanjima potvrdjena su lekovita svojstva  standardizovanih preparatata (u bivšem SSSR-u Tribusponin, u Bugarskoj Tribestan). Materije iz ove biljke deluju stimulirajuće na hipofizu da pojačano luči lutenizirujući hormon (LH), a ovaj stimuliše povećano lučenje testosterona kod muškaraca i bolju spermatogenezu, a kod žena ovulaciju i normalizaciju menstrualnog ciklusa.

Zbog toga se preparati koriste za otklanjanja steriliteta, hipogonadizma kod muškaraca,  za poboljšanje funkcije urinarnog trakta, smanjenje holesterola u krvi i kod arterioskleroze. Preparati se koriste po uputstvu proizvodjača.

Zadnjih godina preparate koriste sportisti za jačanje i povećanje mase mišića i posle napornih takmičenja, za brži oporavak. Smatra se da je jedan od razloga uspeha sportista tzv. „istočnog bloka” bio u korišćenju preparata ove biljke.

  • Čaj ima slična delovanja. Priprema se od 2 kašike osušene i usitnjene biljke i 500ml proključale vode, ostavi se da ključa 5 minuta, nakon 15-20 minuta procedi. Čaj iskoristiti u toku dana, u 2-3 jednake doze, na pola sata pre obroka.

Iako je ispitivanjima pokazana neškodljivost biljke, zbog sadržaja alkaloida i saponina, čaj ne treba koristiti duže od 4-6 sedmica, više puta u toku godine, posle pauze od 1-2 meseca!

  • Neki autori ne preporučuju osobama sa visokim krvnim pritiskom da koriste čaj Babinog zuba! Sigunije je koristiti gotove standardizovane preparate, prema uputstvu proizvođača.

Knjiga se može poručiti od autora : dr Dragan Stamenković

tel: 0641735468

Takođe pročitajte

Sunce i opekotine – praktični saveti šta raditi kada naša koža izgori

Sezona godišnjih odmora, donosi nam puno slobodnog vremena koje provodimo napolju, direktno izloženi Suncu. Iako …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.