nedelja , 27 septembra 2020

Avnatura života-HIGHLANDER hajking na Staroj planini

Međunarodna planinarska avanturistička serija HIGHLANDER ovog leta stiže u Srbiju, tačnije na Staru planinu od 13. do 17. juna.

Učesnici će tokom pet dana živeti kao pravi gorštaci. Preko dana će savladavati trasu čija je ukupna dužina 100km sa visinskim usponom na 3.400m, dok će noću spavati u šatorima. Za prvi HIGHLANDER u Srbiji već se prijavilo 60 avanturista, a budući da su prijave još u toku, organizatori očekuju veći broj učesnika.

HIGHLANDER je međunarodna hajking avantura nastala u Hrvatskoj, na planini Velebit 2017. godine. Nakon tri veoma uspešne manifestacije koje su okupile nekoliko stotina iskusnih planinara i zaljubljenika u prirodu, HIGHLANDER je odlučio da kroči i na druge planine u Evropi. Pored Hrvatske i Bosne i Hercegovine, ova planinska avantura u 2020. godini biće održana i u Srbiji, Grčkoj i Austriji.

HIGHLANDER Stara planina 2020. organizuju Kamper planet d.o.o i udruženje Kreativni aktiv novih avantura (KANA), uz suorganizaciju i podršku lokalnih organizacija iz Pirota među kojima su Avanturistička mreža, Skyteam, Turistička organizacija Pirot i JP „Srbija Šume”.

Domaćin prvog HIGHLANDER događaja u Srbiji biće Stara planina. Njena divlja priroda, nepristupačni tereni, kamena zabačena sela, čiste i prozirne reke i pašnjaci kojima se ne nazire kraj idealan su ambijent za avanturu života. Tokom pet dana učesnici će morati da prepešače trasu dugu 100km na kojoj se smenjuju fizički zahtevni delovi i prelepi krajolici. Staze kojima će se kretati neće biti preterano teške i ne zahtevaju veliko planinarsko iskustvo, ali organizatori apeluju da je dobra fizička kondicija neophodna.

Start avanture je Babin Zub, odakle će učesnici krenuti put Beleđa, ka selu Dojkinci, a potom preko Arbanaškog kladenca i kamenog sela Gostuša stići na Zavojsko jezero gde je cilj. Na leđima će nositi rančeve sa potrebnom opremom kao što su šator, vreća za spavanje, odeća, pribor za pripremu jela, lampe, šibice, kompas i sve ostalo što je neophodno za boravak u prirodi. Hranu i vodu tokom svih pet dana obezbediće organizator.

– HIGHLANDER promoviše aktivne stilove života, razvoj planinskog turizma kao i ekološki odgovorno ponašanje. Sama avantura nema takmičarski karakter. U pitanju je lični ili timski izazov koji nam pomaže da pomeramo svoje granice u smislu fizičke spremnosti i otpornosti, kao i duha i kreativnosti u snalaženju u prirodi i harmonizaciji odnosa sa njom. Kroz ove jedinstvene hajking avanture HIGHLANDER okuplja ljubitelje planinarenja iz raznih zemlja i daje im prostor za nove avanture i upoznavanje drugih zemalja – kažu organizatori ove avanture iz udruženja Kamper Planet i Kreativni Aktiv Novih Avantura – KANA.

U ovoj jedinstvenoj avanturi HIGHLANDER može biti svako bez obzira na pol, obrazovanje ili profesiju, bitno je da voli prirodu. Učesnici moraju imati minimum 18 godina, dok oni mlađi mogu učestvovati jedino u pratnji roditelja. Ova hajking avantura pogodna je i za kućne ljubimce. Osim avanturističkog dela koji podrazumeva hajking preko Stare planine, HIGHLANDER će imati i prateće sadržaje poput pasta zabave, joge i meditacije, upoznavanja kulturnog nasleđa tog kraja i koncerata.

Za prvi HIGHLANDER u Srbiji za sada se prijavilo 60 učesnika iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Singapura, Mađarske i Poljske. Prijave su u toku, pa svi oni koji žele da osete kako je to biti gorštak, mogu da se prijave na sajtu www.highlanderadventure.com, gde takođe možete pročitati više informacija o pravilima i uslovima učešća u ovoj avanturi.

 

Foto: Predrag Vučković/Jovan Stefanović

Takođe pročitajte

Dani turizma u Nišu – Besplatne vožnje i razgledanje grada

U okviru DANA TURIZMA U NIŠU, u organizaciji Turističke organizacije Niš, građanima, posetiocima i turistima …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.