Autorsko vođenje izložbe Nadežda Petrović

Galerija savremene likovne umetnosti Niš poziva vas na vrhunsko umetničko iskustvo poslednjeg dana izložbe posvećene jednoj od najvažnijih ličnosti srpske umetničke scene – Nadeždi Petrović.

Ovaj nezaboravni događaj održaće se u petak, 5. januara 2024. godine, u 13 sati, u Paviljonu u Tvrđavi, a posebno će biti upriličeno autorsko vođenje od strane prof. dr Igora Borozana, redovnog profesora Odeljenja za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Izložba nosi naziv „Nadežda Petrović: Modernost i nacija“ i organizovana je u čast značajnog nacionalnog jubileja – 150 godina od rođenja čuvene slikarke. Ovaj izuzetan događaj rezultat je saradnje Galerije savremene likovne umetnosti Niš i Narodnog muzeja Srbije.

Postavka u Umetničkom paviljonu obuhvata pedeset odabranih dela Nadežde Petrović, rodonačelnice srpske moderne umetnosti. Iz kolekcija četiri ugledne ustanove – Narodnog muzeja Srbije, Umetničke galerije Nadežda Petrović Čačak, Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Galerije Matice srpske u Novom Sadu – izložba pruža celovit uvid u umetnički razvoj Nadežde Petrović. Postavka je koncipirana kroz hronološko-tematske celine, pružajući posetiocima jedinstvenu priliku da prate njen put od minhenskih dana do pariskog i ratnog perioda, istražujući slike zemlje i naroda, impresionističke epizode i nacionalni narativ.

Autori izložbe, prof. dr Lidija Merenik i prof. dr Igor Borozan, redovni profesori Odeljenja za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu, pružili su publici nezaboravno iskustvo koje je već bilo predstavljeno u Narodnom muzeju Srbije u Beogradu, Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci, Galeriji Božidar Jakac u Kostanjevici na Krki i Umetničkoj galeriji Nadežda Petrović u Čačku.

Galerija je uz podršku Grada Niša i Ministarstva kulture Republike Srbije omogućila da ova jedinstvena izložba dođe u Niš, pružajući lokalnoj publici priliku da uživa u blistavom stvaralaštvu Nadežde Petrović.

Za sve ljubitelje umetnosti i kulturnih dešavanja, praznici su idealno vreme za posetu Paviljonu u Tvrđavi. Izložba će biti otvorena svakog dana osim 1. januara, od 10 do 18 sati, dok će u nedelju, 31. decembra, radno vreme biti skraćeno, od 10 do 14 sati.

Ne propustite priliku da zakoračite u svet umetnosti Nadežde Petrović i da zajedno proslavimo nasleđe ove izuzetne umetnice na jedinstven način!

Takođe pročitajte

Održana promocija knjige ‘Kofer misli’ Dragane Martinović

U Beogradu je, u velelepnom prostoru Belog dvora, održana promocija prve knjige putopisa ‘Kofer misli’ …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.