sreda , 7 decembra 2022

Automatski ultrazvučni skener za dojku u niškoj poliklinici “Human”

Prednost najsavremenijeg automatskog ultrazvučnog skenera za dojku u odnosu na druge dijagnostičke aparate je što se njime otkriva rak dojke u najranijoj fazi i što mogu da se kontrolišu pacijentkinje svih uzrasta, čak i devojčice.
Bezbolno, bez zračenja pacijenktinje su na pregledu do pola sata. Radiolozi i onkolozi na monitorima uočavaju i najsitnije detalje u tkivima dojki i eventualne promene. Diretorka poliklinike “Human” Olivera Sinđelić kaže da ga od zemalja u okruženju ima ga samo Bugarska i to za pacijentkinje koje na pregled idu u Sofiju.

“Želela sam da i mlađim ženama damo mogućnost da na vreme otkriju maligne ćelije i krenu na lečenje, jer se, dobro poznata mamografija, ne preporučuje mlađim osobama, kaže naša sagovornica.

Statistički gledano, polovina žena ima žlezdanu strukturu dojki, dok druga polovina ima tzv. masniju strukturu. Žene sa žlezdanom strukturom dojke imaju četiri puta veći rizik da obole od raka dojke. Mamografija kao dijagnostička metoda, u ovom slučaju ima ograničene mogućnosti. Metoda ultrazvučnog skeniranja dojke 3D automatskim ultrazvučnim skenerom je u ovom slučaju najbolji izbor.

Za razliku od mamografije, ultrazvučna dijagnostika ne koristi jonizujuće zračenje. Automatski ultrazvučni skener (ACUSON S2000 ABVS) ne koristi jonizujuće zračenje već obične mehaničke ultrazvučne talase koji nisu štetni za ljudsko tkivo. Zato je skeniranje dojke ultrazvučnim aparatom prvi izbor kod mlađe ženske populacije. Pored toga mlađa ženska populacija (po nekim autirima do 49 godine zivita) uglavnom ima žlezdanu strukturu dojke pa je i zbog toga ovo metoda izbora.

Za razliku od MRI dijagnostike, ultrazvučna dijagnostika ne zahteva kontrast i nije kontraindikovana za pejsmejkere. Pregled automatskim ultrazvučnim skenerom traje tri puta kraće nego pregled magnetom a rezultat je uporediv. Pored toga, cena samog pregleda na ultrazvuku je 2-3 puta jeftinija nego na magnetu.

Velika prednost automatskog ultrazvučnog skenera (ACUSON S2000 ABVS) je u tome da se eliminiše mogućnost promašaja lezija (kao npr. Kada se radi konvencionalni ručni ultrazvučni pregled dojke) i dobija se konzistentan kvalitet snimka zahvaljujući standardizovanim protokolima za skeniranje

Koronalni presek dojke je moguće postići samo automatskim ultrazvučnim skenerom (ACUSON S2000 ABVS). Taj prikaz je izuzetno važan za uspešno dijagnostikovanje lezija u dojci.

Takav prikaz poseduje aparat za magnetnu rezonancu čija je vrednost preko 600.000 evra i izuzetno skupi digitalni mamografi sa opcijom tomosinteze (cena preko 200.000 evra)

Sam aparat ACUSON S2000 ABVS poseduje mogućnost multi-funkcionalnosti. Aparat visoke klase omogućava automatsko snimanje dojke ali se može koristiti i za ostale tipove pregleda, gde se prevashodno misli na metodu elastografije koja ima izuzetnu kliničku primenu i visoku preciznost u diferencijaciji tipa tkiva (maligno/benigno) bez potrebe za izvođenjem biopsije.

Zbog preporuke rezultata dobijenih na ACUSON S2000 ABVS aparatu, koristi se konvencionalni aparat ACUSON NX3 sa visokorezolutivnom linearnom sondom za ručni pregled dojke u rutinskom skrining pregledu ženske populacije, cija konfiguracija omogucava otkrivanje / praćenje evetualnih meta procesa na abdominalnim organima kao I moguće promene na kardiovaskularnom sistemu koje mogu biti uslovljene prirodom bolesti ili nastati kao rezultat neželjeni efekat primenenjene onkološke terapije.

Takođe pročitajte

Kontejnerske kuće – sve prednosti i mane

Poslednjih godina, kontejnerske kuće postali su veoma popularni. Najčešće su ih kupovali ljudi koji su …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.