Autolimar iz Ražnja sanja da poleti helikopterom koji je sam napravio

Ljubiša Miletić, šezdesetčetvorogodišnji autolimar iz sela Skorice pored Ražnja, trebalo bi uskoro da ostvari svoj životni san i poleti helikopterom koga je sam napravio.

Miletić je agenciji Beta otkrio da ne namerava da leti ni visoko ni daleko, već da na nekoj od livada pored sela na kratko podigne helikopter od zemlje. Na ideju da napravi svoj helikopter Miletić je došao još 1972. godine kao vojnik koji je stalno obezbeđivao vojne poligone pored Niša, Leskovca i Vranja na kojima su sletale i poletale ove letelice.

Helikopter dužine oko pet metara i visine oko dva i po metra Miletić je počeo da pravi 1985. godine po nacrtima koje je nabavio od poznanika inženjera, pilota i aviomehaničara.

Konstrukciju letelice napravio je od specijalnih čeličnih cevi tankih zidova, glavu rotora nabavio je na otpadu od starog ruskog helikoptera, motor je uzeo od jednog starog „sitroena“, a sedište od „fiće“, dok je sve ostale delove sam napravio ručno ili uz pomoć mašina.

Prema njegovim proračunima, do sada je u helikopter uložio oko 20.000 evra.

„Konstrukciju sa motorom napravio sam radeći danonoćno dvadesetak dana. Međutim, nakon toga punih 20 godina nisam uspeo da nabavim elise kako bih ga kompletno sastavio“, otkriva Miletić.

Nakon što je napravio elise od specijalnog aluminijuma nabavljenog u Nemačkoj, Miletić je nastavio da stalno usavršava svoju letelicu: „Da bih podigao helikopter od zemlje preostalo mi je još da izbalansiram elise i da broj njenih obrtaja povećam sa sadašnjih 250 na 400 do 420 u minuti“, objašnjava Miletić.

Ovih dana, Miletić traga za inženjerom ili pilotom koji bi mu pomogao oko balansiranja elise, a u međuvremenu pokušava da i sam reši taj problem zbog kojeg je letelica nedovoljno stabilna.

„Ja sam kao Đoković, sam protiv svih. Nemam ničiju podršku, niko mi ne veruje da ću uspeti da poletim, ali sigurno ću to da uradim. Želim da dokažem svima da sam uspeo, da moj trud nije bio uzaludan“, poručio je ovaj entuzijasta koji je u čitavom ražnjanskom kraju poznat prvenstveno po tome što je za seosku izložbu napravio minijaturni traktor od drveta.

izvor BETA

Takođe pročitajte

Podržite oslikavanje murala u čast poznatom novinaru Miloradu Doderoviću

Lokalna Fondacija Niš vas poziva da se pridružite kampanji prikupljanja sredstava za oslikavanje murala sa …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.